Stijl

'Het eten van chocola is goed voor het hart'

door Stagiair_Stijl Elsevier

Chocolade blijkt niet zo slecht als gedacht. Recent onderzoek toont aan dat chocoladeconsumptie zelfs een positief effect kan hebben op het hart.

Onderzoeker Oscar Franco en zijn collega’s van de Universiteit van Cambridge analyseerden verschillende eerdere studies naar het effect van hoge chocoladeconsumptie op het risico op hart- en vaatziekten. Vijf van de zeven studies toonden aan dat chocolade een positief effect heeft op het hart.

Hartziekten

In het onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, werd onderscheid gemaakt tussen twee groepen: een groep met de hoogste chocoladeconsumptie en een groep met de laagste consumptie. De groep die de meeste chocolade at, had 37 procent minder kans op hartziekten. Vergeleken met de groep die de minste chocolade at, was het risico op een beroerte 29 procent lager.

Eerder bleek al dat chocolade positieve eigenschappen voor de gezondheid kan hebben, zoals een verlaagd cholesterol en een hogere weerstand, als gevolg van de aanwezigheid van antioxidanten

Overgewicht

De onderzoekers raden, ondanks de resultaten, niet aan massaal chocolade te gaan eten. Er is meer onderzoek nodig om het positieve effect van chocolade op het hart te meten. In de onderzoeken werd geen onderscheid gemaakt tussen witte, pure en melkchocolade en  verschillende chocoladerepen,- toetjes en -koekjes. De aanwezigheid van suiker, vet en calorieën in deze producten kunnen leiden tot overgewicht, wat juist een negatief effect heeft op het hart.

Door Leonie van Dijk

(29 augustus 2011 - 17.00)

Tags

5 reacties

 • 0 0

  Ik denk niet dat iemand meer of minder chocolade gaat eten vanwege dit artikel, je pakt toch wel wat je lichaam nodig heeft. Straks bedenken een stel ambtenaren in Amerika weer dat chocolade een medicijn is en dan kan je het alleen op recept krijgen.

 • 0 0

  Pure chocolate heeft mijns inziens de grootste gezondheidsbevorderende eigenschappen. http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/eten-drinken/24047/pure-chocolade-gezonder-dan-je-denkt

 • 0 0

  Gewoon en normaal eten, niet bunkeren en er is niets aan de hand.
  En geen producten met toevoegingen, zoals aspartaam wat in light producten is, en geen smaakversterkers.
  Probeer überhaupt zoveel mogelijk E nummers te vermijden.
  Eet tegenwoordig, wel met mate maar alleen nog volle producten.
  Dus geen light producten, geen Becel met veel rotzooi, en echte roomboter.

  resultaat, je zit lekker in je vel, en je gewicht blijft constant. Ben zelf daar zes jaar geleden mee begonnen, mijn cholesterol was te hoog, is nu goed en weeg nu 10 kilo minder.
  Wel met mate blijven eten natuurlijk.

 • 0 0

  Pfoeh, een pak van mijn hart!!

 • 0 0

  Het maakt wel uit wat voor chocolade je neemt daar is Prof. Rodger Corder ook duidelijk over in zijn presentatie: r http://www.fhf.org.uk/meetings/2007-12-11_corder.pdf De cacao mag geen troep bevatten zoals melk geraffineerde suikers maar ook geen kunstmatige kleurstoffen meer op http://www.thepowerofchocolate.org en op www.thepowerofchocolate.nl