Wetenschap

Staatsbosbeheer: Wolven in Oostvaardersplassen

door Brenda Peeters

Binnen twee jaar moeten er in de Oostvaardersplassen wilde zwijnen, paarden en edelherten lopen. Op langere termijn zouden in het natuurgebied in de provincie Flevoland zelfs wolven kunnen worden uitgezet.

Deze wilde dieren moeten fungeren als wegbereider voor andere dieren en planten. Dat stelt Staatsbosbeheer in een ontwikkelingsvisie over de toekomst van de Oostvaardersplassen.

'De wolf hoort hier thuis', vindt ecoloog Frans Vera van Staatsbosbeheer. Hij verwacht dat er ruimte is voor meer dan honderd wolven.

Kritiek
Het wilde zwijn moet wat hem betreft ook een plekje krijgen in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad. Deze diersoort graast zijn omgeving helemaal kaal, waardoor er meer ruimte ontstaat voor nieuwe plantensoorten.

De organisatie voor natuurbeheer heeft de laatste jaren veel kritiek gekregen. Wilde hoefdieren die in de Oostvaardersplassen leven, zoals konikpaarden, edelherten en heckrunderen, worden 's winters niet bijgevoerd. Daardoor sterft in de wintermaandenbijna een kwart van alle grote grazers.

Natuurlijk proces
Staatsbosbeheer beschouwt die sterfte als een natuurlijk proces dat niet mag worden verstoord. De nieuwe wilde dieren zullen die processen versterken.

De ecologische langetermijnvisie van Staatsbosbeheer is een reactie op het advies (pdf) van de internationale commissie ICMO. Minister Gerda Verburg (CDA) van Natuur moet de nieuwe visie nog goedkeuren.

Door Brenda Peeters

 

Naar de homepage

Tags

16 reacties

 • 0 0

  Voor die tijd die illegale jagers en puttengravers oppakken. Anders hebben die beesten geen toekomst.

 • 0 0

  Iedere Nederlander moet zich wel realiseren,dat er in de Oostvaarders plassen ieder jaar honderden dieren verhongeren,ja u leest het goed honderden!De Oostvaarders plassen is een omrasterd gebied,de beesten kunnen er niet in en niet uit.Paarden,Herten en runderen sterven van de honger.Als u een paard of welk dier dan ook heeft,dat u niet goed verzorgd krijgt u de dierenbescherming aan de deur en vervolgens een proces-verbaal.De AIVD let op ons,kennelijk niet op SBB,met ene Meneer Vera,die de weg kwijt is.

 • 0 0

  Toppunt was 4 winters geleden en toen zijn er 706 dieren in een winter aan de hongerdood gestorven.

  Nu is niets meer terug te vinden op de site van Oostvaardersplassen maar toen stond er als uitleg dat dieren in hongersnood, stoffen aanmaken waardoor ze geen problemen hebben met de honger.
  Met andere woorden, ze worden er schijnbaar high van.

 • 0 0

  Als wij nu eens accepteerden dat er in Nederland geen echte natuur meer is, dan konden we deze geldverslindende zichzelfinstandhoudende ambtenarij afschaffen.

 • 0 0

  En weer grijpt de mens in in de natuur rond hem en waar hij deel van uitmaakt...alsof de natuur zelf niet kan zorg dragen voor wat er wel en niet in het gebied kan groeien en leven...Blijkbaar is creationisme nog de norm bij Staatsbosbeheer...en worden de natte dromen van ecologen gecreëerd ipv de natuur gewoon zelf zijn gang te laten gaan.