Wetenschap

Hoogleraren: Universiteit Utrecht beste universiteit

Arne-Hankel1312 door Arne Hankel

De Universiteit Utrecht is de beste universiteit van Nederland volgens hoogleraren en universitair hoofddocenten. Dat blijkt uit de Elsevier Faculty Rating die deel uitmaakt van het jaarlijkse onderzoek De beste studies door weekblad Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed.

De hoogleraren is gevraagd de beste opleiding op hun vakgebied te kiezen. Ze mochten niet op hun eigen opleiding ‘stemmen’, en beoordeelden de concurrentie op vier punten: de kwaliteit van het bachelorprogramma, het aanbod aan masteropleidingen, de kwaliteit van de docenten en van de wetenschappelijke publicaties.

Nijmegen
De resultaten voor alle onderzochte universitaire opleidingen staan deze week in het weekblad Elsevier. Aan het onderzoek deden ruim 2.450 hoogleraren en universitair hoofddocenten mee.

Studenten aan universiteiten zijn vooral tevreden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en in het hoger beroepsonderwijs aan de Avans Hogeschool en de Hogeschool Zeeland.

In totaal zijn ruim 125 opleidingen beoordeeld, dat wil zeggen bachelor-opleidingen aan hogescholen en universiteiten, de university colleges, plus masteropleidingen en researchmasters aan universiteiten. In totaal gaat het om beoordelingen door ruim 140.000 studenten.

Studenten Enquête
Dit jaar heeft Elsevier voor het eerst gebruik gemaakt van gegevens uit de Nationale Studenten Enquête, waarvoor alle studenten in het hoger onderwijs worden benaderd. De NSE wordt gefinancierd door de overheid, en in opdracht van de onafhankelijke Stichting Studiekeuze123 uitgevoerd door ResearchNed.

Elsevier maakte een eigen selectie uit het opleidingenaanbod  en de vragenlijst, ResearchNed bewerkte de gegevens. De vragenlijst van dit jaar is daarmee vrijwel identiek aan de vragenlijsten die Elsevier altijd hanteert om opleidingen te beoordelen. De Elsevier Faculty Rating onder hoogleraren is exclusief door ResearchNed uitgevoerd in opdracht van Elsevier.

Een uitgebreide toelichting op het onderzoek De Beste Studies 2010 is hier te vinden.

Hoogleraren: Universiteit Utrecht beste universiteit

Arne Hankel

Arne Hankel (1977) werkte van april 2009 tot juli 2013 als webredacteur van Elsevier.

Volg Arne Hankel

Tags

6 reacties

 • 0 0

  Ben het eens met Bernd. Academisch Nederland heeft zichzelf bepaald geen dienst bewezen met het 'u-vraagt-wij-draaien' onderzoek, immer met een linksige, politiek-correcte inslag.

  Zie bv. de zg. klimaat'wetenschap', die klakkeloos achter fop-natuurkundige Samsom aanhobbelt.

  Het respect voor 'wetenschappelijk'-Nederland bij de bevolking is hierdoor flink gekelderd, zoveel mag duidelijk zijn.

  Het is de taak van academisch Nederland om dit respect weer terug te verdienen. Makkelijk zal dat niet zijn.

 • 0 0

  Hopelijk staat HBO bedrijfswiskunde (5 opleidingen in Nederland) er ook in. Meer bekendheid voor deze inmiddels 20 jaar oude opleiding zal wel fijn zijn, dat zal ook bij het solliciteren helpen. Technische natuurkunde HBO (3 opleidingen in Nederland) staat er immers ook bij terwijl dat niet bepaald een grote opleiding is.

 • 0 0

  @R. Middelhuis op woensdag 6 oktober 2010 12:48

  Wat probeert u te zeggen met uw reactie? Het gaat hier om de kwaliteit van het onderwijs. Daar hebben hoofddoekjes geenszins mee te maken. En bovendien, wat doet dat er in vredesnaam toe? Je mag er ook een pet op, een punkers- of gothic-kapsel hebben en ik mag er ook gewoon mijn kruisje zichtbaar dragen. Ik zie totaal uw punt niet!

 • 0 0

  Mee eens, ik studeer er al een aantal jaar met alle soorten van genoegen. Wie een ordentelijke bètastudie volgt heeft overigens weinig last van de in bovenstaande reacties genoemde problemen. Geen zweverige types, geen of in ieder geval nauwelijks gehoofddoekte figuren. *iedereen aanbevelen kan*

 • 0 0

  Neemt U even de moeite de volgende WEB site te vinden
  http://www.arwu.org/
  Wanneer U dat doet, zult u de échte, dwz, de mondiale waardering van onze universiteiten vinden.
  Dat mondt uit in:
  70ste plaats Leiden
  124ste plaats Amsterdam
  130ste plaats Groningen
  147ste plaats Wageningen
  149ste plaats VU Amsterdam !!!! Leve de rode rakkers!
  155ste plaats Erasmus In Rotterdam, U weet wel die indertijd zo graag met Tariq Aziz Ramadan onder één hoedje speelde.

  Dát zegt nogal wat van de kwaliteit van onze universiteiten, maar ik ben niet verbaasd wanneer ik kijk naar het functioneren van de meeste departementen van Nederlandse Justitie.
  Kijk bijv. maar naar de procesgang tegen Wilders, wát een aanfluiting van onafhankelijk rechtspreken.
  Nederland, let op Uw zaak!!!!!