Wetenschap

'Wie hard werkt en lang actief blijft, wordt ouder'

door Marlou Visser

Wie oud wil worden, moet hard werken en pas op late leeftijd met pensioen gaan. Vooral mensen die een succesvolle carrière hebben en ook na de zeventigste verjaardag actief bijven, hebben kans om erg oud te worden.

Mensen die vaak van baan veranderen en weinig bereiken in hun carrière, worden gemiddeld genomen minder oud.

Negentig jaar
Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarvoor  1.528 mensen meer dan negentig jaar door verschillende onderzoekers van de Universiteit van Californië zijn gevolgd. Van het project is nu een boek uitgekomen, 'The Longevity Project'. Dat meldt de Vlaamse website Jobat.

Psycholoog Lewis Terman zette het project in 1921 op. Na zijn overlijden in 1956 is het overgenomen door andere onderzoekers.

Golfen
Howard Friedman, een van de opvolgers van Terman, noemt de uitkomst van het onderzoek opvallend. 'Vaak wordt gedacht dat weinig stress, niet te hard werken, vroeg met pensioen en dan lekker gaan golfen de sleutels zijn tot een lang leven, maar die resultaten vonden we nou net niet bij de mensen die het oudst werden.'

Om oud te worden, is het volgens de onderzoekers ook belangrijk op middelbare leeftijd actief te blijven. Mensen die op latere leeftijd nog plezier beleven aan bijvoorbeeld wandelen of tuinieren, worden ouder.

Tags

21 reacties

 • 0 0

  Ongetwijfeld zal de motivatie waarmee men werkt ook nog een aanzienlijke rol spelen in het lichamelijk welbevinden. Als je je werk alleen maar ziet als een "last" of een "noodzakelijk kwaad", of een "kunstje dat je doet om veel geld te verdienen" zal dit ongetwijfeld negatiever uitwerken dan dat je je werk positief ziet als ontplooiingsmogelijkheid, mogelijkheid om iets te doen voor anderen of met een bovennatuurlijke intentie, een manier om jou en anderen en het werk zelf te heiligen. Niet voor niets sprak de stichter van de rooms-katholieke instelling Opus Dei, Josemaria Escriva, vaak over de heiliging van de arbeid als één belangrijke manieren om hier en in het hiernamaals het geluk te vinden.

 • 0 0

  Wie gelooft nou die onzin.
  Hoe verzinnen ze het.

 • 0 0

  Ik hoef niet ouder te worden. Hoe ouder we worden, hoe langer dat we moeten werken.Per saldo schiet je er dus geen ene moer mee op.

 • 0 0

  hard werken moeten we al met al die hoge prijzen, en een land vol uitvreters.
  lang werken moeten we ook al (67) , dus wat zullen wij oud worden.
  jammer alleen dat mijn rug en knieen al geheel naar de kl@te gewerkt zijn en ik moet nog 20 jaar.
  ik hoop dat dit onderzoek niet door de belastingbetaler betaald is

 • 0 0

  Dit rapport komt Rutte cs mooi uit. Nu kan de AOW leeftijd nor verder omhaag