Wetenschap

'Tijdmeting anders door langzamer draaiende aarde'

door Eduard Cousin

De aarde draait steeds langzamer om haar as, waardoor een dag langer dan 24 uur duurt. Om de tijd gelijk te laten lopen met de draaiing van de aarde, wordt nu soms een extra seconde aan een jaar toegevoegd. Maar dat gaat wellicht veranderen.

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Atoomklok
Oorspronkelijk wordt de tijd bepaald aan de hand van de stand van de zon. In de jaren vijftig is er wereldwijd één tijdsstandaard ingesteld, die wordt bijgehouden met de atoomklok. Daarnaast werd wel nog vastgehouden aan de stand van de zon als basis voor de tijd.

Doordat de draaiing van de aarde vertraagt, loopt de tijd op basis van de zon echter niet meer gelijk met tijd op de atoomklok. De atoomklok is niet gemakkelijk te corrigeren, omdat de vertraging onregelmatig en onvoorspelbaar is. Op een vast moment aanpassen is geen oplossing.

Extra seconde
Af en toe wordt daarom een extra seconde aan een jaar toegevoegd. Zo zal op 30 juni van dit jaar de atoomklok 2 seconden lang op 23:59:59 staan. Via deze truc blijft de stand van de zon overeenkomen met tijd op de atoomklok.

Telecommunicatiebedrijven en financiële instanties waarschuwen echter voor computerproblemen door het toevoegen van al die extra seconden. Financiële transacties zouden geblokkeerd kunnen worden en vliegtuigen en boten zouden uit de koers kunnen raken.

Oplossing?
Vandaar dat de extra seconde wellicht wordt geschrapt. Gevolg hiervan zou zijn dat over tweeduizend jaar de stand van de zon en de tijd volgens de atoomklok vier uur uit elkaar liggen. Nog verder in de toekomst zou de atoomklok middernacht aangeven, als het midden op de dag is.

De Internationale Telecommunicatie Unie komt donderdag in Genève samen om het probleem van de tragere draaiing van de aarde en de tijdmeting te bespreken.

Tags

7 reacties

 • 0 0

  ….Zonder extra seconden wordt de zonnewijzer op den duur waardeloos…

  Ik ben benieuwd hoe men dat overal ter wereld gaat oplossen. Het eenvoudigst is de lijntjes iets verschuiven met een paar blikjes verf. Maar Brussel en de EU zullen zware belastingen nodig vinden omdat alle gebouwen met een zonnewijzer van hun fundamenten dienen te worden getild en een graad gedraaid.
  Afijn, wij worden al jaren getild….

 • 0 0

  Ik vind het nogal verontrustend dat de financiele markten met hun reactie dat enige seconden verschil bijna rampen kan veroorzaken in de transacties.
  Zou het te maken hebben met de softwarematige handel die zo snel mogelijk winst moet maken en elk ogenblik dat er geen geld binnenrolt er een "ramp" gebeurt als de "flashcrash" een anderhalf jaar terug?
  http://www.nytimes.com/2010/08/23/business/23flash.html

 • 0 0

  Ik werk in de 'financiële wereld' en er mag best eens een dikke middelvinger deze richting op gestoken worden. Het lijkt wel alsof de financiële wereld bij alles wat er gebeurd het hoogste woord moet hebben, ongezonde ontwikkeling.

 • 0 0

  Vooropgsteld: Ik houd van werken. Ik doe het zo graag, dat ik er mijn dagen mee vul, maar...het zet me wel aan het denken dat ik door al die geroofde seconden eigenlijk steeds langer moet werken voor mijn salaris. Ik word dus goedkoper en daar heeft de financiele wereld dan weer voordeel mee. Grin!

 • 0 0

  Een onwaarschijnlijk verhaal. De afgelopen 40 jaar is er al 25 keer een schrikkelseconde ingelast en dit heeft nooit problemen gegeven. En dan nu opeens wel?
  Overigens is de voornaamste reden dat die seconde nodig is het feit dat de atoomklok te langzaam draait. Het klopt dat ook de aarde steeds langzamer roteert maar dit verschil is slechts 1 seconde per 60.000 jaar.