Wetenschap

Sterrenkundigen ontdekken een nieuw type planeet

door 1784220

Astronomen hebben een compleet nieuw soort planeet ontdekt: de waterplaneet. De massa van deze planeet bestaat voor een groot deel uit water, en de atmosfeer is gevuld met een dik soort waterdamp.

Dat melden wetenschappers in het blad The Astrophysical Journal. Ze baseren hun conclusies op waarnemingen van de ruimtetelescoop Hubble.

Ontdekking
In 2009 werd de planeet door onderzoekers ontdekt: toen vermoedden de wetenschappers al dat er water op de planeet was. Nu hebben onderzoekers gebruik gemaakt van de Hubble, en zijn de vermoedens bevestigd.

Onderzoekers denken dat de planeet meer water bevat dan de aarde. Het water op de gevonden planeet is door de druk en de hitte - zo’n 200 graden Celsius - superfluïde: dit kan omdat de structuur van deze planeet totaal anders is dan de structuur van de aarde. Ook is er heet ijs.

Dit is volgens de onderzoekers zeer bijzonder. Het is bij dit type planeten nog nooit eerder waargenomen.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse universiteit Harvard en een astrofysisch onderzoekscentrum.

Door Yordi Joziasse

Tags

5 reacties

 • 0 0

  Ik ben benieuwd, naar wat deze onderzoekers gerookt hebben tijdens dit onderzoek. De uitkomst van het onderzoek doen me vermoeden, dat het onderzoek door Cheech & Chong verricht werd.

 • 0 0

  "Heet ijs" kunnen we Kramer daar niet naar toe sturen?
  Zijn we meteen af van zijn bezwaar tegen schaatswedstijden in de buitenlucht!


 • 0 0

  Scotty, beam me up! We have a mission. De ruimte begint steeds leuker te worden met de ontdekking van water en aminozuren. De snelste manier om leven te ontdekken is echter de ontdekking van een zuurstofrijke planeet, aangezien zuurstof alleen door leven geproduceerd kan worden.

 • 0 0

  Ik vind het frappant dat de laatste tijd steeds vaker water in/op de planeten en manen van ons zonnestelsel ontdekt wordt; ook de ringen rond Saturnus zouden uit water(ijs) bestaan. Immers voorheen werd meer uitgegaan van droge planeten m.u.v. de aarde dan. Nu deze ontdekking; voeg daarbij het gegeven dat mondiale scheppingsverhalen water als de beginsituatie duiden waarover het bijbelse scheppingsverhaal zelfs spreekt over "scheiding der wateren".

 • 0 0

  Thomas Jefferson op woensdag 22 februari 2012 17:57
  ‘De snelste manier om leven te ontdekken is echter de ontdekking van een zuurstofrijke planeet, aangezien zuurstof alleen door leven geproduceerd kan worden’

  Onzin, in het universum komt zuurstof in talloze chemische verbindingen, oxiden, voor. Hoewel zuurstof als atoom reeds was aangetoond, is inmiddels zuurstof ook als molecuul aangetroffen.
  Het voert te ver om op dit platform hier dieper op in te gaan.