Wetenschap

Ontdekker Majorana-deeltje uitgenodigd bij Mark Rutte

door Nelleke Groot

De Delftse nanowetenschapper Leo Kouwenhoven is vrijdagmiddag uitgenodigd om op bezoek te komen in het Torentje, de werkplek van premier Mark Rutte (VVD). Kouwenhoven en zijn team zijn erin geslaagd een nieuw elementair deeltje waar te nemen.

De ontdekker werd gebeld door minister Marja van Bijsterveldt (CDA, Onderwijs) en staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Hoger onderwijs). Zij belden mede namens de premier. Van Bijsterveldt liet eerder al weten trots te zijn op deze 'hele grote ontdekking'.

Hoog niveau
De CDA-minister zei na afloop van de ministerraad dat deze gebeurtenis bewijst dat de Nederlandse wetenschap op een hoog niveau staat. Ze noemde de ontdekking geweldig, ook voor de Nederlandse economie en de wereldeconomie.

Al in 1937 voorspelde de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana het bestaan van een elementair deeltje, later het Majorana-fermion genoemd, maar het bestaan kon nooit worden aangetoond. Door een speciaal gecreëerde chip met een magnetisch veld is dat de Delftse wetenschappers wel gelukt.

Supercomputer
De ontdekking kan bijdragen aan de bouw van een kwantumcomputer, een super snelle computer. Daarnaast bestaat volgens een gangbare theorie een groot deel van het heelal uit Majorana-deeltjes.

De bevindingen van Kouwenhoven en zijn team zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Tags

9 reacties

 • 0 0

  En meteen wordt het weer vertaalt door deze politieke nitwits als goed voor de NL en de wereldeconomie.

  Kouwenhoven dient hen links te laten liggen.
  Rutte en co zijn Alfa yups die niets ophebben met Bèta's.
  Er zit geen enkele Bèta in de Tweede Kamer, noch in het kabinet.
  Samsom, bijvoorbeeld, is een Alfa die een Bèta studie heeft gedaan echter Bèta dat ben je vanaf je geboorte.

 • 0 0

  Enorme prestatie!
  http://bigbang-entanglement.blogspot.com/2012/04/majorana-particles-form-according-to.html

 • 0 0

  De bevindingen van Kouwenhoven en zijn team zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

  AHA !

  Mark Rutte beseft heel goed dat dit onderwerp internationaal de aandacht heeft.

  Hij wil dus graag samen met Leo Kouwenhoven op de foto...

 • 0 0

  Het zal toch te hopen zijn dat Kouwenhoven wel wijzer is om zich voor dit publiciteitskarretje te laten spannen. Uitgerekend bij een prutser als Rutte die slechts kan bezuinigen op onderwijs en wetenschap!

 • 0 0

  janneman schreef (13 april 2012 19:11):

  "Ik ben wel bang dat het wel erg PREMATUUR is voor Mark om al deze technische info al direct te begrijpen!"

  Met iemand die bij berekeningen 50 miljard over het hoofd ziet moet je daar inderdaad wel voor gaan vrezen. Gelukkig kan die Kouwenhoven het met Duplo-blokjes uitleggen. Ook erg sterk dat hij zelf zegt dat die ontdekking altijd nog fout kan blijken te zijn, omdat nu eenmaal eigen is aan de wetenschap...