Wetenschap

Komende nachten indrukwekkende sterrenregen te zien

door Annebelle de Bruijn

De komende nachten zijn vanuit Nederland veel vallende sterren te zien. Op het hoogtepunt van de sterrenregen schieten meer dan honderd sterren per uur langs de aarde.

Dat melden sterrenkundigen van Stichting De Koepel.

De sterren zijn onderdeel van de zogeheten Perseïdenzwerm, die jaarlijks langs de aarde scheert wanneer komeet Swift-Tuttle de baan van onze planeet doorkruist. De meeste vallende sterren zijn zichtbaar op zondag 12 en maandag 13 augustus tussen 02.00 en 06.00 uur.

Zichtbaarheid
Dit jaar zijn de omstandigheden voor het bekijken van het schouwspel extra gunstig omdat het maanlicht vrij zwak is en daardoor minimaal stoort.

Alleen bewolking zou de zichtbaarheid van de vallende sterren kunnen verminderen. Het KNMI voorspelt wisselend weer. 'Er is 's nachts veel bewolking, maar het klaart ook geregeld op. Het is een kwestie van mazzel hebben en net dat gaatje in de bewolking meepikken,' zegt een woordvoerder.

Dampkring
Vallende sterren zijn geen echte sterren, maar kleine stenen die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen.

Wanneer zo’n steentje de atmosfeer binnenkomt, ontstaat er wrijving. Het gesteente wordt verhit en de lucht begint te gloeien, waardoor de bekende lichtstrepen aan de hemel ontstaan.

Tags

4 reacties

 • 0 0

  Ah. Vallende sterren zijn geen echte sterren. Dank, redactie, voor deze informatie.

 • 0 0

  Nou... reageerders niet zo zuur en sceptisch doen. De Perseïdenzwerm is een leuk fenomeen en Elsevier besteedt hier aandacht aan. En idd wordt er uitgelegd dat 'vallende sterren' geen echte sterren zijn. Daar is niets mis mee. Als u toevallig al weet hoe het zit, is dat fijn. Anderen weten het misschien nog niet.
  Hopelijk weinig wolken rond 12/13 aug.

 • 0 0

  Precies Frank. En een goede reden om eens verticaal plaats te nemen met een dame..;)

 • 0 0

  @ Dudley: als je ook wat van de sterren wilt zien, kun je beter horizontaal gaan (en als zij ze ook wil zien, lig je dus allebei op je rug ;-) )
  Ik ga zeker kijken!