De beste studies 2013

Elsevier-onderzoek: De beste studies 2013


In de negentiende editie van De beste studies hebben Elsevier en onderzoeksinstituut ResearchNed 348 bacheloropleidingen aan hogescholen en universiteiten, en 388 universitaire masteropleidingen met elkaar vergeleken.

Het Elsevier-onderzoek bestaat allereerst uit de oordelen van studenten over hun opleiding. Hiervoor is de Nationale Studenten Enquête (NSE) gebruikt. Ruim 230.000 voltijds studenten gaven aan hoe tevreden ze zijn over onder meer de kwaliteit van de docenten, het onderwijs en de faciliteiten bij hun opleiding.

Daarnaast vroeg Elsevier aan hoogleraren en universitair hoofddocenten om de beste opleiding op hun vakgebied te kiezen. Andere gegevens die zijn opgenomen in het onderzoek, omdat ze van belang kunnen zijn voor studiekiezers zijn: selectie-eisen, het percentage studenten dat na een jaar van opleiding verandert en het aantal studenten bij een opleiding.

Nieuw in het onderzoek zijn gegevens over de contacttijd. Studenten gaven antwoord op de vraag hoeveel lesuren per week ze hebben en of ze daar tevreden over zijn.

De Technische Universiteit Eindhoven werd dit jaar door hoogleraren en docenten aangewezen als de beste universiteit van Nederland. Lees meer!
De resultaten van het onderzoek De beste studies 2013 staan in weekblad Elsevier van 28 september 2013.

Meer informatie bij De beste studies 2013:

 
 Veelgestelde vragen

 Met welke opleiding maak je de meeste kans op een goede baan?

 Weet je nog niet welke studie bij je past? Elsevier helpt je graag bij je studiekeuze