Algemeen

Voor Badr Hari is tijd van liegen voorbij. Zegt ie

Gerlof door Gerlof Leistra

Hoezo komkommertijd of Badr-soap? Mogelijk is de 38-jarige zakenman Koen Everink voor de rest van zijn leven invalide geschopt! De voorlopige tenlastelegging tegen kickbokser Badr Hari en zijn twee medeverdachten luidt primair poging tot doodslag.

Zondagochtend 8 juli rond 3.15 uur zijn enkele mannen in een skybox van de Amsterdam Arena als beesten te keer gegaan. Sensation White werd zo in no time Sensation Red.

Bloed
Het zal nog wel even duren voor het onderzoek is afgerond. Over het ‘aftuigen’ van Everink staan de verklaringen van Badr Hari en zijn medeverdachte Fehrat Y. lijnrecht tegenover elkaar. Beiden wijzen de ander aan, maar afgaand op onder meer de verklaringen van het slachtoffer en getuigen hebben vermoedelijk beide heren bloed aan hun handen (en voeten).

Alsof het een wedstrijd in de ring betreft, draait Badr alle kanten op. Aanvankelijk ontkende hij het slachtoffer ook maar met één vinger aangeraakt te hebben. Later gaf hij toe hem met de vlakke hand te hebben geslagen.

Erg geloofwaardig lijkt zijn verdediging niet, zo blijkt uit diverse verklaringen. Het slachtoffer zelf ziet de vuist van Badr nog ‘met een draaiende beweging’ op zich afkomen en zag hem ook een trappende beweging maken. Hij zegt dat hij door in totaal vier personen in elkaar is geslagen, onder wie Badr Hari en naar later bleek Fehrat Y.

Camerabeelden
Aan het eind van een urenlang verhoor op 1 augustus zegt Badr Hari met droge ogen: 'De tijd van liegen is voorbij.' Was het maar waar! Badr ontkent glashard dat hij het slachtoffer van een mishandeling in de Cooldown kent.

Pas als hem zwaar belastende camerabeelden worden getoond, moet hij wel toegeven dat hij het slachtoffer een kopstoot heeft gegeven. En ja, nu weet hij het weer: die jongen is de stiefbroer van een ex-vriendin. Die dame zou hij overigens ook mishandeld hebben. Uiteraard weet Badr van niets.

In de zaak van Everink is vorige week een derde verdachte aangehouden, maar na verhoor weer vrijgelaten. Het gaat om een kennis van Badr, de Amsterdammer Freddy van Z. Zijn zoon is een getalenteerd kickbokser. Freddy zelf lijkt meer een loopjongen van Badr.

Kopstoot
In mei zou Badr tijdens een vechtpartij in club Jimmy Woo een Surinamer een kopstoot en/of klappen hebben gegeven. Badr weet natuurlijk weer van niets en zegt ook geen flauw idee te hebben waarom Freddy de volgende dag bij de club langsging. Het patroon komt de politie bekend voor: camerabeelden worden opgeëist, getuigen onder druk gezet of afgekocht.

Een proces is een wedstrijd tussen leugens’, schrijft de Amerikaanse crimeschrijver Michael Connelly in zijn thriller Het laatste oordeel (2008). In beperkingen las Badr met veel plezier de roman Duizend schitterende zonnen, van de Afghaanse schrijver Klaled Hosseini. 'Hij is de schrijver van De Vliegeraar. Hij is heel goed. Iedereen die in beperkingen zit, kent dat boek.'

Estelle
Zou Badr Hari ook Connelly gelezen hebben? Hij kan in elk geval liegen als de beste en datzelfde geldt voor zijn kersverse liefje Estelle Cruijff. In eerste instantie zei Estelle dat ze niets van de vechtpartij met Everink had gezien of meegemaakt en dat ze met Badr was vertrokken voor het uit de hand was gelopen.

Volgende week moet ze opnieuw getuigen, nu bij de rechter-commissaris. Daar staat ze onder ede en riskeert bij aantoonbaar liegen aangifte wegens meineed.

Keus
Aanvankelijk werd Estelle bijgestaan door de advocaat van Badr, Bénédicte Ficq. Afgelopen vrijdag besloot ze Bram Moszkowicz in te huren. Een opvallende keus: Bram geldt niet bepaald als vriend van Ficq en haar kantoorgenoten. Dat is in zo’n complexe zaak onhandig.

Maar zou Estelle ook niet weten dat Bram in een andere zaak - rond grootschalige afpersing - optreedt als raadsman van Hells Angel Harrie Stoeltie? In het begin van de carrière van Badr was Stoeltie met seksclub Yab Yum sponsor.

De heren waren goed bevriend en er ging zelfs het gerucht dat Badr prospect zou worden van de omstreden motorclub. Onzin, zegt hij nu. Vijf jaar geleden kwam een kink in de kabel, doet hij uit de doeken.

Straf
Toen Badr het tijdens detentie van Stoeltie aanlegde met diens vriendin Petra van L. – destijds verantwoordelijk voor de boekhouding van Yab Yum en nu medeverdachte in de afpersingszaak – bekoelde de relatie. Stoeltie gaf Badr te kennen dat hij een code had geschonden. Voor straf mocht Badr naar verluidt een jaar niet vechten in Nederland.

Tussen beide heren kwam het niet meer goed. Hen hangt nu een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Na de ontboezemingen van Badr in zijn verhoor lijkt het raadzaam ze niet in dezelfde gevangenis te plaatsen. Anders vallen er klappen.

Voor Badr Hari is tijd van liegen voorbij. Zegt ie

Gerlof Leistra

Gerlof Leistra (1959) is misdaadverslaggever van Elsevier.

Volg Gerlof Leistra

Tags

21 reacties

 • 0 0

  Wel een erg lang artikel gewijd aan een "ramkraker" als Badr Hari heer Leistra. De man zal ongetwijfeld types als Leon de de Winter ontzag inboezemen, maar in de onderwereld gelden andere regels. Hij zal niet de eerste kickbokser zijn die we terugvinden in een met beton volgegoten vat. Wat dat betreft mag hij zich gelukkig prijzen zich onder de hoede van justitie te bevinden.

 • 0 0

  Waarlijk, een parel voor de samenleving, nietwaar Leon?

 • 0 0

  Er wordt teveel geschreven over deze Marokkaan.Jammer dat hij zichzelf niet in de hand weet te houden,want dat is één van de eerste zaken die worden geleerd bij zo'n "sport".
  En wat betreft die juf,de ex van Gullit,meisje waar begin jij aan!
  Dom,dommer,domst!

 • 0 0

  Toen ik nog praktizerend Moslim was, kregen wij van de imam altijd te horen dat we voor eigen bestwil mochten liegen tegen "ongelovigen en christenen".

  Houd dit in uw achterhoofd!

 • 0 0

  Die Badr Hari kent geen enkel eergevoel.
  Toen Willem Holleeder eind januari 2006 werd opgepakt in zijn afpersingszaak was zijn toenmalige vriendin Chantal Oornik. Willem zat nog geen 4 weken binnen of meneer Badr Hari ontfermde zich over deze juffrouw.
  Stoeltie en Holleeder zijn overigens goede vrienden.
  Zelfs voor codes van de onderwereld heeft Hari geen respect en dat kan je wel eens te duur komen te staan.
  Ruud Gullit heeft meer eergevoel in zijn kleine teen dan die hele Hari in dat grote opgepompte lichaam van hem.