Algemeen

Van Nederlandse makelij

michiel door Michiel Dijkstra

Het beeld is dat industrie in Nederland niet of moeilijk kan. Het zou hier te duur zijn, waardoor bedrijven noodgedwongen naar lagelonenlanden trekken. Nederland handelt en verleent diensten, zo is het idee. Dat klopt niet helemaal.

Amels uit Vlissingen behoort in de categorie jachten die het bouwt (tussen 55 en 83 meter lang) tot de top drie in de wereld. Een de pronkstukken van het bedrijf is het jacht Ilona met een lengte van 74 meter. Het schip, dat een paar jaar terug werd gebouwd, was terug in Vlissingen voor een kleine 'verbouwing'. Zo verrees er een compleet nieuw helikopterdek op het jacht. Onlangs had de eerste landing van de helkopter van de eigenaar van Ilona op het dek plaats. Dat was bij Amels in de Westerschelde en leverde spectaculaire beelden op.

Amels is onderdeel van Damen Shipyards Group die in handen is van rasondernemer Kommer Damen. Bij die groep hoort bijvoorbeeld ook marinewerf Damen Schelde Naval Shipbuilding, de voormalige Koninklijke De Schelde, eveneens in Vlissingen gevestigd. Damen Shiyards Group is een van de vele bedrijven die bewijzen dat maakindsutrie in Nederland wel degelijk kan.

Belangrijke sector
De industrie was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2010, de meest recente cijfers, goed voor zo’n 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen). Met andere woorden: in de industrie werd ruim 65 miljard euro verdiend. Na de handel is de industrie daarmee de belangrijkste sector.

Diezelfde industrie was in 2010 goed voor 58 procent van alle export. Dan gaat het om 154 miljard euro aan verkoopwaarde. Direct bood de industrie in 2011 aan 820.000 mensen werk – oftewel: één op de tien werknemers in Nederland stond op de loonlijst van een maakbedrijf. Indirect (denk aan dienstverleners als banken, transporteurs en schoonmakers) hadden naar schatting nog eens zoveel mensen dankzij de industrie werk.

Stijging industriële productie
De afgelopen decennia raakte Nederland veel industrie kwijt, maar er kwam voldoende vooral hoogwaardige industrie voor terug. Sinds 1996 steeg de industriële productie (de verkoopwaarde van die producten) met 20 procent naar om en nabij 270 miljard euro in 2010, becijferde Eurostat

Robotiseren en automatiseren zijn belangrijke gebleken, net als innoveren. Over de Nederlandse innovatiekracht bestaat een negatief beeld, maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Nederlandse bedrijven weten met relatief weinig onderzoeksgeld veel patenten aan te vragen, bijvoorbeeld.

Ook dit jaar gaat het, ondanks de sombere economische vooruitzichten, niet slecht in de industrie, blijkt uit cijfers van het CBS. In maart, de laatste maand waarover cijfers bekend zijn, wist de industrie meer te produceren en te verkopen dan in maart 2011. De industrieradar van het CBS laat bescheiden vooruitzichten voor de industrie zien. Bescheiden, maar lang niet zo slecht als tijdens de kredietcrisis.Van Nederlandse makelij

Michiel Dijkstra

Michiel Dijkstra (1985) schrijft over macro-economische onderwerpen en energie.

Volg Michiel Dijkstra

0 reacties