Buitenland

Nederlandse bedrijven leverden Saddam gifgas

door Administrator

De zakenman Frans van Anraat, die in december werd gearresteerd omdat hij grondstoffen voor chemische wapens zou hebben geleverd aan Irak, is niet de enige Nederlandse link met Saddam Hoessein. Ook twee Nederlandse bedrijven worden verdacht van het leveren van chemische stoffen aan Irak.

Dat meldt het televisieprogramma NOVA. Het gaat om de bedrijven Melchemie in Arnhem en KBS Holland, dat gevestigd was in Terneuzen. De bedrijven zouden voorkomen op een lijst van de Iraakse regering.

Op dit document, het zogenoemde Full Final and Complete Disclosure (FFCD), hielden medewerkers van het Iraakse wapenprogramma bij wie aan Irak leverden. Volgens de Nederlandse wapeninspecteur Jan Rozing is de lijst zeer betrouwbaar en slechts in kleine kring bekend.

Ziek
De Amerikaanse advocaat Gary Pitts, die de Nederlandse bedrijven wil aanklagen, kreeg de lijst van de Iraakse regering. De advocaat vertegenwoordigt de veteranen uit de Golfoorlog, die ziek werden nadat ze in aanraking kwamen met chemische wapens.

Het bedrijf Mechemie werd in 1996 al eens veroordeeld voor het leveren van omstreden stoffen aan Irak. Maar in een reactie aan NOVA zegt het bedrijf dat deze lading er doorheen is geslipt en dat het bedrijf er altijd voor heeft gewaakt gevaarlijke stoffen aan Irak te leveren.

Mosterdgas
In december werd de 62-jarige zakenman Van Anraat gearresteerd, omdat hij duizenden tonnen aan grondstoffen voor chemische wapens zou hebben geleverd aan Irak. Het zou gaan om grondstoffen voor mosterdgas (lees Nederlandse handlanger Saddam opgepakt).

De Verenigde Naties noemen Van Anraat één van de belangrijkste tussenpersonen via wie Saddam Hoessein aan chemische wapens kon komen (lees Van Anraat wist wat hij Saddam leverde). De Nederlander zit momenteel in voorarrest.

Eén reactie

  • 0 0

    Levenslang de cel in met deze landverraders