Buitenland

Cheney ongedeerd bij aanslag Afghanistan

door Administrator

Tijdens een bezoek van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney aan een Amerikaanse luchtmachtbasis, nabij de Afghaanse stad Bagram, is dinsdag een zelfmoordaanslag gepleegd. Cheney bleef ongedeerd.

De Taliban heeft de aanslag opgeëist. Bij de aanslag zijn zeker twintig doden gevallen. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er drie buitenlandse militairen onder de doden. Getuigen meldden een ontploffing bij de ingang van de basis. Een Amerikaanse militaire functionaris sprak van een ‘rechtstreekse aanval.’

Volgens de internationale troepenmacht ISAF zijn de explosieven in een auto tot ontploffing gebracht.

Ontbijt
Cheney bracht de nacht door op de basis, nadat een bezoek aan de Afghaanse president Hamid Karzai in de hoofdstad Kabul was uitgesteld vanwege slecht weer. De 66-jarige vice-president zat tijdens de aanval aan het ontbijt met Amerikaanse soldaten.

Voorjaarsoffensief
Het bezoek van Cheney in Afghanistan volgt op een reis naar Pakistan. Hij sprak maandag met de Pakistaanse president Pervez Musharraf over mogelijke hulp bij het afweren van Al-Qa’ida. De terroristische organisatie is zich aan het hergroeperen en zou zich met de Taliban opmaken voor een voorjaarsoffensief.

Vijf jaar na de val van de Taliban hebben de islamitische extremisten opnieuw aan grond gewonnen in Afghanistan en Pakistan.

Bondgenoten
Musharraf bleef volhouden dat zijn legermacht al ‘alles heeft gedaan’ tegen extremisten in Pakistan. Hij vindt dat andere bondgenoten de door de Amerikanen geleide oorlog tegen terrorisme moeten steunen. De Australische premier John Howard kondigde vorige week aan extra troepen te sturen naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

Cheney en Karzai zullen naar verwachting praten over de veiligheidssituatie langs de grens tussen Afghanistan en Pakistan.

Door Saïna van Breda

Tags

6 reacties

 • 0 0

  Islamitische landen zich militair geen democratie opleggen, een vrije keus bestaat daar niet.
  Het naïeve Westen begrijpt niet dat middeleeuwse toestanden een bewuste keuze is voor de islam.
  Het enige is isolatie desnoods met alle middelen als agressie zich uitbreidt.

 • 0 0

  Het zou mij niet verbazen wanneer die aanslag blijkt te zijn gepleegd met Amerikaanse explosieven; de V.S. blijft immers maar wapens leveren aan hun "grote vriend" Pakistan die ze zelf verder NIET tegen El-Quaida of de Taliban gebruikt.

 • 0 0

  jammer zeg ik dan dat het niet is gelukt, ik vind een aantal mensen uit het westen gemeen en hipocriet,waarom zeg ik dat toen de russen op de meest baarbaarse manier werden afgeslacht was het goed waren toch comunisten en dan hoorde je niemand over de islam wat zeggen !en nu het de amerikane is die zogenaamd democratie willen brengen daar geloof geen bal van dat is de grooste leugen nogmaals er zijn landen waar het niets kost om democratie te brengen dat intreseert niemand maar de tweede land met olie reserve, dan zal en moet demecratie gebracht worden onzin leugen laar amerika eerst de armoede in zijn eigenland oplossen

 • 0 0

  Gelukkig is Cheney niet omgekomen. Dat zou wat zijn, deze Cheney is een oorlogsmisdadiger. Hij zou een Amerikaanse martelaar zijn geworden als hij was omgekomen. Beter als hij in leven blijft. Ik hoop lang genoeg om nog eens voor de rechter te komen wegens oorlogsmisdaden.

 • 0 0

  De dood van Dick zou een boost van de Amerikaanse economie betekenen.
  Veel verdwenen geld zou boven komen, kranten en bloemisten zouden topdagen beleven en hier in europa zou de bierconsumptie tijdens de live uitgezonden begrafenis de WK.2006 consumptie overschrijden.
  Toch zonde.
  www.nacbkk.com