Cultuur & Televisie

Nieuwe nummer één in Elsevier top-100 kunstenaars

door Riki Simons

Voor de vijde keer heeft Elsevier het succes onderzocht van Nederlandse beeldend kunstenaars. Videokunstenaar Guido van der Werve passeert dit jaar de eeuwige nummer 1, schilderes Marlene Dumas.

Videokunstenaar Guido van der Werve is de Nederlandse kunstenaar met het meeste succes, zo blijkt uit de top-100 kunstenaars die Elsevier deze week voor de vijfde keer publiceert.

Hij passeert daarmee Marlene Dumas, de schilderes die vier jaar lang onbedreigd de koppositie innam. Een bewijs dat videokunst steeds meer een geaccepteerd genre is geworden.

Zichtbaar
De Elsevier top-100 is een ranglijst van Nederlandse beeldend kunstenaars die het voorgaande jaar (in dit geval dus: 2009) institutioneel en commercieel het meest ‘zichtbaar’ waren.

Zichtbaar op solo-tentoonstellingen in galeries, musea en andere kunstinstellingen in binnen- en buitenland, op de grote internationale kunstbeurzen, in de grote internationale vakbladen, op veilingen en in de vorm van (boek)uitgaven over hun werk.

Aanvragen
Van der Werve dankt zijn hoge klassering vooral aan ‘Nummer acht. Everything is going to be all right’, een tien minuten durende film over een wandeling van de kunstenaar over het ijs van de Botnische Golf.

De aanvragen voor exposities blijven van over de hele wereld binnenstromen bij zijn Amsterdamse galerie Juliètte Jongma.

Crisis
De economische crisis laat zich overigens ook duidelijk gelden in de culturele sector. De markt voor hedendaagse beeldende kunst bereikte vorig jaar een dieptepunt, met volgens kenners een daling van 70 procent in volume (aantal verkochte werken) en 50 procent in prijs.

Het accent verschoof van verzamelaars en veilingen naar musea en instituten. Van diverse Nederlandse kunstenaars zijn de veilingprijzen intussen gedaald tot soms wel eenderde van die van enkele jaren geleden; de helft van op veiling aangeboden werken vond geen koper.

De Elsevier van deze week, met daarin de top-100 van kunstenaars, ligt vanaf woensdag in de winkel

  • Neem een abonnement op Elsevier: 12 weken voor 15 euro
  • Riki Simons

    Riki Simons (1947) schrijft vanaf 1999 voor Elsevier over beeldende kunst, kunstmarkt, kunstwereld en cultuurbeleid.

    Tags

    0 reacties