Cultuur & Televisie

NOS geeft toe: censuur hakenkruizen bij anti-Israëlprotest

Servaas door Servaas van der Laan

De NOS heeft er voor gekozen om de hakenkruizen op borden van demonstranten bij het anti-Israëlprotest zaterdag in Den Haag niet in beeld te brengen. De omroep wilde de berichtgeving niet door een 'incident' laten domineren.

Afgelopen zaterdag trokken duizenden actievoerders naar Den Haag om te protesteren tegen Israël. Naast spandoeken met de tekst 'stop doing what Hitler did to you' waren er ook borden waarop de Israëlische vlag werd gelijkgesteld aan de beruchte swastika.

Bezorgd

Veel Nederlanders zijn bezorgd over deze uitingen van antisemitisme, maar de NOS besloot in een reportage over de demonstratie om de hakenkruizen buiten beschouwing te laten.

Toen een bezorgde kijker de NOS vroeg waarom ze de hakenkruizen niet lieten zien, kwam de omroep met de volgende reactie (via GeenStijl):

'We hebben er voor gekozen in een kort onderwerp aandacht aan de demonstratie te besteden. De hakenkruizen hebben we niet laten zien, omdat het in onze ogen een incident was en we ons verslag van de demonstratie niet wilden laten domineren door een bord dat kort door een enkeling werd gedragen.'

Incident

Politici waren geschokt en riepen op tot ingrijpen. Joodse organisaties reageerden woedend en moesten door burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) worden gesust.

Toen eerder op een PVV-demonstratie zogeheten Prinsenvlaggen werden getoond, maakte de NOS hier wel uitgebreid melding van. Maar swastika's op een demonstratie noemt de NOS 'een incident' dat beter kan worden genegeerd. Als uitingen van antisemitisme anno 2014 geen nieuwswaarde meer hebben, is het de vraag welke 'incidenten' de NOS dan nog wel wenst te brengen, en welke niet.

NOS geeft toe: censuur hakenkruizen bij anti-Israëlprotest

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

93 reacties

 • 46 0

  incident?

 • 69 0

  Schandalig van de NOS. Als er Europese fascisten aan het demonstreren waren geweest, zou de NOS de hakenkruizen groot in beeld hebben gebracht. nu het fascistische moslims zijn, durven ze dat niet of willen ze dat niet. DAT geeft te denken.

 • 47 0

  Bestaat nieuws niet alleen uit "incidenten"?

 • 55 0

  Hoe kan ik voorkomen, dat ik voor de NPO geld betaal? Ik kijk er nooit naar, mij te veel verkeerd gekleurd. Maar ik moet er wel voor betalen en het is blijkbaar desinformatie. Als ze boel in de maling willen nemen, laten ze dat dan bij hun eigen 'vriendjes' doen, maar zadel ons niet op met flauwekul en leugens.

 • 40 0

  Een "incident" !!! Mijn maag keert van die reactie.