Economie

Gerrit Zalm nieuwe bestuursvoorzitter ABN AMRO/Fortis

door Maartje Willems

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) is benoemd tot bestuursvoorzitter van ABN AMRO/Fortis. Eerder werd al bekend dat het verzekeringsdeel van Fortis apart wordt verkocht, en Fortis Bank Nederland en ABN AMRO toch samen verder gaan.

Update 16:27 uur

Vanochtend meldde de Volkskrant nog dat ABN AMRO en Fortis Bank Nederland niet zouden worden samengevoegd, maar op termijn afzonderlijk zouden worden verkocht.

'We willen één krachtig bedrijf,' zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) vandaag tijdens een persconferentie. De premier wilde de benoeming van Zalm nog niet bevestigen. Hij versprak zich echter en verwees naar de persconferentie die 'minister Zalm' later zou houden.

Hij bedoelde minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën die om 16.00 uur begon met zijn persconferentie over de toekomst van ABN AMRO/Fortis.

Leidende merk
Bos sprak over 'één nieuwe sterke bank', waarin ABN AMRO het leidende merk wordt. Vervolgens kwam hij toe tot de benoeming van de nieuwe topmannen van de bank.

'Ik heb gezocht naar mensen die bekend zijn met het politieke en publieke debat, naar leidende figuren, die onafhankelijk zijn, een frisse wind kunnen laten waaien waar dat nodig is, en die in staat zijn verschillende culturen binnen de bank tot elkaar te brengen,' zei Bos.

Hessel Lindenbergh
Hessel Lindenbergh, voormalig topman bij ING en NIB Capital, wordt voorzitter van de raad van commissarissen, maakte Bos bekend. Oud-minister Zalm wordt vice-voorzitter van de nieuwe bank en is beoogd chief executive officer (ceo).

Eerder werd aangenomen dat de fusie tussen ABN AMRO en Fortis zou worden stopgezet. Nu de banken toch samen verder gaan verdwijnen mogelijk achtduizend werkplekken, meldde de Volkskrant. 

Verkoop
In oktober maakte Bos bekend de twee banken voor 16,8 miljard euro te hebben gekocht. Tot dat moment was Fortis bezig de ABN AMRO-onderdelen te integreren in de organisatie. Dat verliep moeizaam door cultuurverschillen in beide bedrijven.Bekijk de video van RTL Nieuws
Bos neemt besluit over ABN, Fortis Lees ook het Elsevier-commentaar Keuze Zalm begrijpelijk maar niet zo kies

Wat vindt u van de benoeming van Zalm? Geef uw mening in de poll

Tags

16 reacties

 • 0 0

  Er is nog lang geen einde gekomen aan de onzekerheid. Nu is het afwachten wie Fortis gaat kopen, en wie ABNAMRO gaat kopen.

  Afhankelijk daarvan zullen er ook wel banen verloren gaan.

 • 0 0

  Een soort staatsbank zou geen slecht idee zijn. Daar is dan al je tegoed helemaal gegarandeerd. Misschien dat je dan een lagere rente krijgt. Maar dan weet je zeker dat er geen gekke dingen mee gebeurt.

 • 0 0

  Er zouden 8.000 banen verloren gaan. Dat betekend dat deze banen op een of andere manier overbodig zijn. En als er zo'n bank op termijn overgenomen wordt, gaat eerst de bezem door al het overtollige. Ook personeel.

  Maar dan gebeurt dat onder het bewind van smerige kapitalistische bankiers, in plaats van onder een "sociale" minister. Een schoon geweten mag wat kosten.

 • 0 0

  Het is mij een raadsel waarom er nog steeds geen wanpresterende bankiers zijn opgepakt om voor een aantal jaren achter de tralies te verdwijnen.

  De banken worden beloond voor hun jarenlange wanbeleid, topmannen strijken miljoenenbonussen op .

  Onschuldige bedrijven gaan failliet, brave burgers raken hun geld kwijt.

  Toezichthoudende nietsnut ambtenarenclubs als de AFM drinken nog een kopje koffie.

  Walgelijk.

 • 0 0

  Ja leuk verkopen. Vooral met de huidige rentekosten. Weet je zeker dat die banken, als dat nog kan, verder gestript worden. Waarom niet gewoon als zelfstandige bedrijven naar de beurs brengen??