Economie

DNB: Pas op met afschaffen hypotheekrenteaftrek

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

Aan de hypotheekrenteaftrek in de huidige vorm moet voorlopig niets gebeuren, omdat dit schadelijk kan zijn voor de woningmarkt. 'Dit is niet het beste moment,' zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag.

Wellink deed dit tijdens een toelichting op het jaarrapport van de centrale bank.

Moeilijk
Dit soort maatregelen moet je nemen op de top van de conjunctuur. Daar is het nu niet het moment voor. We zitten in heel moeilijke omstandigheden,’ zei hij.

Niet alleen mag er op dit moment niets aan veranderen, er moeten ook geen aankondigingen worden gedaan om er over een paar jaar iets aan te veranderen, meent Wellink. ‘Mensen anticiperen daarop en daarmee ontregel je de woningmarkt nu al. Pas op met de timing en kijk goed hoe je het precies gaat doen.’

Onbespreekbaar
Linkse politieke partijen willen al jaren paal en perk stellen aan de huidige situatie, die volgens hen eigenhuisbezitters met een hoog inkomen bevoordeelt. Voor het CDA, de partij waar Wellink prominent lid van is, was tornen aan de renteaftrek bij de coalitieonderhandelingen in 2006 onbespreekbaar.

Uit de concept-verkiezingsprogramma's blijkt dat D66 de hypotheekrenteaftrek wil halveren. GroenLinks wil er helemaal vanaf.

Bekijk Miss Moneypenny
Belastingbetaler, kom in opstand!

DNB: Pas op met afschaffen hypotheekrenteaftrek

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

48 reacties

 • 0 0

  Door het verminderen van de HRA zullen nieuwe kooplustigen moeilijker kunnen kopen met als onvermijdelijk gevolg dat de bestaande woningvoorraad in waarde daalt. Dit leidt tot nieuw onrecht want zo worden eigenaren die netjes hebben afgelost door de geldverspillende overheid bestolen!

 • 0 0

  @Betelgeus,

  Met de HRA geeft de staat iets terug van hetgeen ze reeds van ons hebben gestolen (inkomstenbelasting, BTW, etc...)

 • 0 0

  als je bv Nederland echt kapot will maken dan is dit de oplossing, onze politici zijn echt kortzichtig en slecht opgeleid, god behoed ons voor de amateuren, ik houw mijn hart vast.

 • 0 0

  Door het kunstmatig laaghouden van de rente is de prijs van woningen te hoog. (Je kan immers meer lenen omdat de rente laag is). De markt is dus verziekt juist door de HPA. What goes up must come down.
  Maar misschien is het het afschaffen van de HPA gecombineerd met bouwstop (kleiner aanbod) wel de juiste oplossing. Mooi zijn ze toch niet die nieuwbouwwijken eindeloos en eindeloos.

 • 0 0

  HOE ZIT DAT NOU.
  Iedereen op dit forum heeft een pesthekel aan subsidies en terecht, maar owee als het jezelf betreft, beetje hypocriet.
  Gewoon effe bijten net als in Zweden, en iedereen kan weer een huis tegen een normale prijs kopen.
  Of is het normaal dat een 2 kmr krot 150.000 euro kost (330.000) ouwe guldens. Weg met die staatssubsidies van 14.000.000.000 per jaar. Waarvan het meeste naar de top gaat. Kunt u straks weer of uw kinderen weer een gewoon eensgezinshuis kopen voor 150.000 of minder. En die 14 miljard geven ze maar gespreid terug via de belasting voor iedereen, weer een stuk onrechtvaardigheid en overheidsbemoeienis weg toch........