Economie

Europese Unie schrapt voor miljoenen subsidie Hongarije

Jeroen-1312 door Jeroen Langelaar

De Europese Commissie heeft Hongarije gestraft voor zijn slechte begrotingsbeleid. Honderden miljoenen subsidies voor het Oost-Europese land zijn door de Commissie vanaf volgend jaar stopgezet.

Europees Commissaris Olli Rehn zegt dat de maatregel – het gaat om 495 miljoen euro – niet moet worden gezien als straf, maar als aansporing om orde op zaken te stellen. 'De maatregelen zijn eerlijk en proportioneel.'

Kansen
Rehn benadrukt dat het land al sinds de toetreding tot de Europese Unie niet voldoet aan de gestelde eisen voor begrotingsbeleid en dat Hongarije al diverse kansen heeft gekregen om daar verbetering in te brengen.

Als Hongarije voor het einde van dit jaar maatregelen neemt die het begrotingstekort terugdringen, kan de 495 miljoen euro toch worden vrijgegeven.

Omdat Hongarije geen deel uitmaakt van de eurozone, kan het land geen boete krijgen. Daarom is besloten het land via subsidies aan te pakken.

De Europese Unie volgt Hongarije kritisch. Onlangs aangenomen wetten druisen volgens Brussel in tegen de democratie. De EU vreest voor de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de nieuwe toezichthouder op de bescherming van data.

Europese Unie schrapt voor miljoenen subsidie Hongarije

Jeroen Langelaar

Jeroen Langelaar (1986) werkte van maart 2010 tot maart 2013 als webredacteur voor Elsevier.

Volg Jeroen Langelaar

Tags

28 reacties

 • 0 0

  George Orwell zat er een paar jaar naast, maar was verder spot on. "De maatregelen zijn eerlijk en proportioneel."
  Koude rillingen.

 • 0 0

  De Commissie kan dit zomaar zonder tussenkomst van het Europese Parlement regelen? Daar zit ook geld van ons bij. Dan zou er boven dit stuk moeten staan dat het Politbureau Hongarije straft.

 • 0 0

  Mij bekruipt het onaangename gevoel dat de heren in Europa über Alles welbewust op opstanden en oorlogen aansturen.

 • 0 0

  Proportioneel, juist ja ! Als je het goed doet betaal je, als je het minder goed doet en Brussel pest krijg je minder (0,5 miljard) en als je er een absolute puinhoop van maakt krijg je 230 miljard.Zoiets ?

 • 0 0

  Is nu de weg niet vrij om de EU (er uit) te straffen n.a.v. hun begrotingsbeleid en onduidelijkheid.