Europese Unie

Terwijl David Cameron durft, duikt Mark Rutte weg

eric door Eric Vrijsen

Premier Mark Rutte zou zijn onderhandelingspositie kunnen versterken door zijn Britse collega David Cameron te volgen.

David Cameron kon zijn speech dan wel niet in Amsterdam houden, maar hij noemde zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte (VVD) nadrukkelijk als bondgenoot. In zijn langverwachte speech prees hij Rutte woensdagmorgen voor diens initiatieven tot hervorming van de Europese Unie.

Met dat laatste valt het nogal mee - of beter gezegd: tegen. Maar dat neemt niet weg dat Cameron Rutte een kans biedt om schouder aan schouder te strijden voor een 'flexibel, buigzaam en open Europa'.

Continentaal gedrocht

Dat is niet alleen in het belang van Nederland en de andere lidstaten, maar van de Europese Unie zelf. Een rigide, star en gesloten continentaal gedrocht leidt uiteindelijk iedereen naar de afgrond, zo maakte Cameron duidelijk. Hij wil terug naar de vrijhandel als leidend principe van de Europese samenwerking.

'Referendum over EU en minder macht naar Brussel'

De inwoners van Groot-Brittannië krijgen in een referendum de keuze voorgelegd of het eiland in de EU moet blijven of niet. 'De ontevredenheid... lees verder

In eigen land spartelt Cameron tussen de belangen van het exporterend bedrijfsleven dat in de Europese Unie wil blijven en de meerderheid van de bevolking die Brussel steeds meer gaat haten wegens een sluipend verlies van nationale soevereiniteit.

Nieuw debat

In Nederland is iets dergelijks aan de hand. Ook Rutte spartelt. Ook hij zit opgescheept met een coalitiepartner die ronduit pro-Europees is. Wat de liberaal-democraten zijn voor Cameron, dat is de PvdA voor Rutte.

Maar het verschil is dat Rutte wegduikt. Cameron daarentegen, durft. Hij opent een nieuw debat over taken en bevoegdheden van de Europese Unie. Dat moet leiden tot een nieuwe machtsbalans tussen de hoofdsteden en Brussel. En uiteindelijk mogen de burgers zich per referendum - uiterlijk in 2017 - uitspreken.

Macht

Ook in het Regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de nationale staat bevoegdheden moet terugveroveren op Brussel.

In zijn speech rekende Cameron af met de stiekemerds die stukje bij beetje alle macht naar Brussel trekken en de eurocrisis benutten als een buitenkansje. Rutte moet zich zo snel mogelijk bij zijn Britse kameraad aansluiten.

'Referendum over EU en minder macht naar Brussel'

Terwijl David Cameron durft, duikt Mark Rutte weg

Eric Vrijsen

Eric Vrijsen (1957) volgt voor Elsevier sinds 1994 de Nederlandse politiek.

Volg Eric Vrijsen

Tags

46 reacties

 • 0 2

  Volgens mij heeft Cameron zichzelf hiermee in een onmogelijke positie geplaatst: ik verwacht niet dat het VK hierna nog enige invloed in de Eu zal hebben. Vergelijk het met iemand die tegen z'n partner zegt: "ik ben niet tevreden met onze relatie. Ik wil dat je investeert om onze relatie te verbeteren; dan laat ik je in 2017 weten of ik verder wil." Op zo'n boodschap is maar een antwoord mogelijk: "je kunt de pot op". Zo heeft Cameron in een oogwenk zijn invloed in de EU tot nul teruggebracht.

 • 0 0

  Misschien in onze minister-president juist verstandig: minister-president Mark Rutte krijgt een herkansing bij Rutte-2 en probeert kennelijk om die minister-president van alle Nederlanders te worden na die fiasco van Rutte-1. Een optelsom: rechts van het midden, het CDA met 13 zetels, rechts, de VVD met 41 zetels en ultrarechts, de PVV met 15 zetels = 69 zetels in totaal, links van het midden, de PvdA met 38 zetels, ultralinks, de SP met 15 zetels, GL met 4 zetels, CU met 5 zetels en D66 met 10 zetels = 72 zetels in totaal. Zo zit de politieke voorkeur van alle Nederlanders in elkaar dus anno 2013 en daarom hebben wij een Paarse hutspot de komende 4 jaar en wie weet alsnog krijgen wij een Paarse hutspot de komende tien jaar!

 • 0 0

  Ach Rutte, die wordt door veel Nederlanders uitgelachen, omdat die door hebben dat het hem een rotzorg is hoe het ons vergaat, als hij maar MP kon worden. Een uitgekakte man, die je nauwelijks hoort en ziet. Na zijn ambtstermijn verdwijnt hij en zullen we nooit meer iets van hem horen. En Brussel?
  De heren hebben weer 2 zaken gelanceerd. De journalisten mogen niet meer zeggen en schrijven wat ze willen of lopen anders tegen een straf op.( Neelie!) en Prinsjesdag willen ze afschaffen. En dat gaat maar door met wetten maken waar we alleen maar slechter van worden.
  Ook in NL een referendums derhalve.
  Dan zal m,i, een einde worden gemaakt aan de macht van niet gekozen leiders.

 • 2 0

  Oogetuige is nogal rechtlijnig. Als er in dat huwelijk dat hij/zij als voorbeeld neemt, kinderen zijn (of liefde is), dan zal de verantwoordelijke partner heus wel proberen het huwelijk te redden.
  Ik denk dat het niet anders kan, dan dat na wat gesputter toch een proces op gang komt waarbij ook andere lidstaten het VK op punten steunen, want Cameron legt wel de vinger op de zere plek.
  De het VK geen invloed meer zou hebben? Moet je dan maar gewoon je mond houden als je iets verkeerds ziet? Moet je in de EU werkelijk meeloper zijn? Fijne constructie dan.

 • 1 0

  Eerlijkheid is niet denkbaar zonder moed.
  Het eerlijkheidsgehalte van rubberen Rutte is genoegzaam bekend. Dat hij - ondanks zijn zeer grote mond- ook niet erg moedig is, hadden we dus wel kunnen weten. Je zal toch -net als Cameron- Rutte als 'medestrijder' hebben....

  Overigens is de VVD al vele jaren een Eurofiele partij, al zou je de VVD tegenwoordig crypto-Eurofiel moeten noemen.