Europese Unie

EU waarschuwt Nederland over begrotingstekort

door Robin van der Kloor

De Europese Commissie heeft negen landen, waaronder Nederland en Duitsland, gewaarschuwd dat hun begrotingstekort te ver oploopt. Verder kregen onder meer Tsjechië, België en Italië een waarschuwing.

De waarschuwing lijkt te onderstrepen hoe hard de crisis de Europese economie raakt.

Overschrijden

Volgens EU-regels moeten landen het tekort onder 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) houden. De Europese Commissie stelt dat twintig van de 27 EU-landen op koers liggen die grens te overschrijden, melden verschillende media.

Volgens de commissie komt de verslechtering van de financiële positie van de publieke sector door dalende belastinginkomsten. Ook een uitzonderlijk hoog uitgavepatroon om werklozen te helpen, banken te ondersteunen en de economie te stimuleren worden gezien als oorzaken.

Behalve Nederland en Duitsland kregen ook Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Portugal, Slowakije en Slovenië een waarschuwing.

Crisis
Voordat de economische crisis zich vorig jaar uitbrak, werden alleen het Groot-Brittannië en Hongarije gewaarschuwd.

Eerder deze week werd bekend dat Nederland momenteel een staatsschuld heeft van 356 miljard euro en daar komen elke dag tientallen miljoenen euro’s bij.

Tags

37 reacties

 • 0 0

  Kortom, hoe lang willen (en kunnen) we nog op de pof blijven leven? Als Bos de uitgaven terugdringt krijgt hij oppositiepartijen (incl. FNV) over zich heen. Als hij blijft uitgeven betalen we straks alleen nog maar rente. Laat de inflatie maar komen!

 • 0 0

  Grappig, die waarschuwing dient op dit moment geen enkel nut aangezien het an sich wel een gevalletje 'overmacht' betreft. EU slaat de plank weer eens volledig mis.

 • 0 0

  Inderdaad, als we nou gewoon de grenzen sluiten kunnen we zelf niet meer op vakantie en besparen we met zijn allen weer geld om het staatstekort te bekostigen. Schapen!

 • 0 0

  Was het nog niet zo lang geleden (vóór de komst van het rariteitenkabinet) niet juist NL dat het vingertje ophief naar grote EU landen dat ze het afgesproken begrotingstekort overschreden ?
  Wanneer gaan de ogen open ?


 • 0 0

  Nederland heeft een hoge staatsschuld. Je kunt een aantal keer zo'n waarschuwing krijgen. Duitsland en Frankrijk hebben al heel vaak een waarschuwing gekregen. Stelt niets voor dus. Ook geen probleem als je dat op Europese schaal ziet. Want Nederland zit nog niet eens hoog in de overschreiding. Maar de Jager heeft de oplossing. Vooral als wij Robin Hood de Jager hebben. Staatssecretaris de Jager heeft een belastingmeevaller. Hij is 30 miljard op het spoor van in een belastingparadijs geparkeerd geld van zeer sociale en rijke Medelander. En hij wil minimaal 200 miljoen euro daarvan incasseren. Ja met zulke jagers heb je wel wat binnengehaald. Namelijk nog geen 7 promille!!!! Dus nog minder, voor de niet rekenaars onder ons, als 1 procent. Mag ik ook zo belasting betalen aub. Ik teken zelfs voor het dubbele heer de Jager. 30 miljard en dan 200 miljoen ervan terughalen. Lummel!!