Europese Unie

Eurolanden vragen hulp IMF voor Europees noodfonds

shari door Shari Deira

De ministers van Financiën van de eurozone zijn het dinsdagavond laat eens geworden over maatregelen om de slagkracht van het noodfonds voor de euro (EFSF) te vergroten. Hiervoor roepen eurolanden de hulp in van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het is de bedoeling dat lidstaten van het fonds, van binnen en buiten Europa, extra geld steken in het IMF, dat daardoor landen met schuldproblemen kan helpen.

Minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën heeft aangegeven dat ook Nederland bereid is meer geld beschikbaar te stellen voor het IMF. Om hoeveel het gaat, wil hij nog niet zeggen.

Vergroten
In het EFSF zit bijna 440 miljard euro, maar daarvan is slechts 280 miljard inzetbaar. Eurolanden willen het inzetbare deel vergroten door het fonds verzekeraar te maken van private beleggers die staatsobligaties kopen van probleemlanden.

Eerder werd verwacht dat het effect van het noodfonds minstens verviervoudigd zou worden. Daarvan is nu geen sprake. Er kan hoogstens worden gesproken van een verdrievoudiging. Hierdoor is het fonds te beperkt als grote landen als Spanje en Italië hulp nodig zouden hebben.

Volgens De Jager is dat geen groot probleem. 'Dat is geen ramp, omdat we nu het pad naar het IMF openen.' Grote landen buiten Europa als China en India hebben al aangegeven bereid te zijn meer geld in het IMF te steken, op voorwaarde dat eurolanden ook een extra bijdrage leveren.

Brief
De ministers van Financiën hebben dinsdag volgens diplomaten ook besloten dat Griekenland het volgende deel van de noodlening krijgt. Het gaat om 8 miljard euro.

De ministers waren tevreden over de brief waarin de nieuwe Griekse premier Lucas Papademos en de conservatieve leider Antonis Samaras toezeggen bezuinigingen en hervormigen door te voeren.

Vage deals redden de eurozone niet. Als er niets verandert aan de Club Med-mentaliteit, is de munt verloren. Niet een top, maar een sanering van banken en landen is de remedie

Het wordt niets met zogenaamde redding euro

Eurolanden vragen hulp IMF voor Europees noodfonds

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

32 reacties

 • 0 0

  De EU kan het niet meer zelf, de hele wereld moet kennelijk meehelpen. We hebben hulp nodig als een derde wereld ontwikkelingsland.

  Stap eruit nu het nog kan. Voordat ook Nederland armlastig wordt!

 • 0 0

  Wederom aap uit de mouw. Dit is waatom er wederom een persoon van Franse afkomst is benoemd. De euro als "reserve currency" is definitief dood. De politici in de eurozone hebben geen enkel gevoel van schaamte en proberen dus nu armere en minder stabiele landen te laten opdraaien voor hun gebrek aan aktie. Europa is dankzij de EU een soort Latijns Amerika van de 90-er jaren geworden en we weten hoe dat is verlopen.

 • 0 0

  Nog meer geld naar die failliete landen?
  Stop toch met die bodemloze putten!
  Stop met de hele EU en met de euro.
  Het is één grote dictatoriale en veel te duurbetaalde bende machtswellustelingen en wie daar nu nog heil in ziet, is of van hetzelfde sop overgoten of misdadig naïef.

 • 0 0

  Stop met dat hele Euro gedoe.
  Het is niets,word niets en zal nooit wat worden.
  Die armlastige landen betalen die miljarden nooooooooooit meer terug.Snappen die politici dat zelf niet???

 • 0 0

  De hele wereld helpt mee zodat de Europese elite door kan gaan met hun ondemocratische macht en het uitzuigen van het Europese volk. Natuurlijk moet het IMF eisen dat Griekenland cum suis de Eurozone verlaten in ruil voor steun. Maar dat gebeurt niet omdat het vriendinnetje van Sarkozy de leiding heeft over het IMF. Vanmorgen was hilversum 1 ook vreselijk. "Hilv 1: Kan de Euro gered worden WELJA!!!!!!!! bij verhoging van het noodfonds". Vervolgens een bankeconoom Bruggink, met een keur aan leugens. Dat we zoveel verdiend hebben aan de Euro (nee, lager meerjarig gemiddelde en langdurig laagconjunctuur). Maar Hilversum 1 zei, Ja, Ja, Ja. En vervolgens de smerigste leugen. De EU heeft voor welvaart en vrede gezorgd. Braaaaaaaaaaak. Nee, de EEG heeft dat gedaan. EU heeft honderden miljarden naar het zuiden gepompt, geld dat weg is. Wat voor IQ hebben die hilversum 1 journalisten dat ze geen enkele kritische vraag stellen?