Europese Unie

Eurocommissaris: Scenario's in de maak voor Griekse exit

shari door Shari Deira

De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie zijn scenario's aan het voorbereiden voor het geval dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat zegt Europees commissaris Karel de Gucht (Handel).

De Gucht zegt tegen de Vlaamse krant De Standaard dat als Griekenland de eurozone verlaat dat niet het einde van de muntunie hoeft te betekenen.

Weg
De Eurocommissaris wil niet zeggen wat voor scenario's in de maak zijn. De Gucht gaat er niet van uit dat Griekenland teruggaat naar de drachme. Mocht dat toch gebeuren dan heeft dat minder gevolgen voor andere landen dan eerder.

Het besmettingsgevaar voor andere landen is flink minder, maar een Griekse exit gaat andere landen zeker geld kosten, erkent De Gucht. Hij denkt dat er voor de Grieken geen andere weg is dan de afspraken na te komen die zijn gemaakt met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

'Dat is de enige rationele optie die het land heeft. Maar dat kan alleen als het Griekse volk via verkiezingen in staat is om rationeel te oordelen.'

Invloed
De Gucht waarschuwt dat een vertrek van Griekenland het internationale imago van Europa zeker zal schaden. Het kost Europa bovendien politieke invloed. 'Dat speelt ook door in handelsonderhandelingen.'

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement zegt de Griekse economie binnen enkele dagen instort als het land de eurozone verlaat. Volgens Schulz is nog niet alles geprobeerd om de economie van het land te stabiliseren.

Eurocommissaris: Scenario's in de maak voor Griekse exit

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

47 reacties

 • 0 0

  Wat niets anders betekent, dan wel Linksom, of Rechtsom, of Griekenland blijft of niet, u nog eens een pittige extra lastenverzwaring staat te wachten.

 • 0 0

  Die maatregelen hadden klaar moeten zijn. Ieder kind kon zien wat er zou gaan gebeuren, behalve onze politici in Den Haag en Brussel. Regeren zou vooruit denken zijn, maar hier heb ik allang mijn twijfels over.

 • 0 0

  @ Zoishet,

  Misschien bedoelt de man wel dat Europa via politieke invloed de belangen van de Europese burgers beter kan bevorderen dan zonder die invloed.

 • 0 0

  Hoezo scenario's? Volgens de eurofielen zou de wereld toch vergaan als Griekenland uit de Euro ging? Daar helpt geen scenario tegen!

 • 0 0

  Ik weet nu waar het CDA voor staat.De partij van de leugenaars,weg 40 miljard