Nederland

Máxima: In Nederland was nooit één cultuur

door Claudia van Zanten

Ondanks alle kritiek die prinses Máxima vorige week over haar heen kreeg na haar politiek gekleurde toespraak tijdens de presentatie van een WRR-rapport, laat ze ook deze week weer van zich horen.

'De Nederlander bestaat niet,' zei de prinses vorige week. Nu zegt ze dat Nederland ook vroeger nooit één cultuur heeft gehad.

Verzuiling
'In Nederland was er nog niet zo lang geleden een systeem van verzuiling. Binnen hun eigen zuil waren de mensen sterk verbonden. Maar tussen de zuilen waren er flinke verschillen, dus één cultuur had Nederland toen ook niet,' aldus prinses Máxima in weekblad Margriet.

'De verzuiling is verdwenen en dat heeft tot veranderingen geleid. We moeten dus ook weer zoeken naar nieuwe samenhang,' concludeert de prinses.

Erg geschrokken
Vanochtend liet Máxima in een gesprek met dagblad De Stentor weten dat ze erg is geschrokken door de felle kritiek die ze vorige week ontving. PVV-leider Geert Wilders noemde Máxima's toespraak bij de presentatie van WRR-rapport 'Identificatie met Nederland' 'politiek correcte prietpraat'.

'Ik heb uit persoonlijke eigen ervaring gesproken, mijn woorden waren geen reactie op het rapport,' verdedigt Máxima zichzelf.

Lees ook het Elsevier-commentaar Máxima had moeten wegblijven bij integratierapport en de blog van Liesbeth Wytzes: Bevoorrechte Máxima heeft geen flauw benul

Naar de homepage

Tags

267 reacties

 • 0 0

  Inderdaad: nikszeggende prietpraat.
  Wat een geldverspilling dat koningshuis.

 • 0 0

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat de hele discussie over wel één cultuur of niet; wel een identiteit of niet, vooral een kwestie is van verschillende definities van die begrippen.

  Het ware misschien aan te bevelen, eerst vast te stellen wat identiteit en cultuur (in deze samenhang) inhouden.

  Verder geven de felle en afwijzende reacties mij sterk de indruk dat Máxima wel degelijk een punt geraakt heeft.

 • 0 0

  Ik spreek ook uit eigen ervaring. En dan woon ik wel een tijdje langer in Nederland. Heb ik verschillende wijken gewoond met verschillende bevolkingssamenstellingen. Ik raad Maxima dit ook aan. Wellicht dat ze daarna nog eens iets wil zeggen? Het is dat handel in ivoor aan banden is gelegd, anders zou ze letterlijk in een ivoren toren wonen.

  Hoeveel respect is ook voor Maxima heb, hier slaat ze de plank volkomen mis!

 • 0 0

  Doet ze het alweer zeg !

  Klompen ; Zoute haring ; Erwtensoep ;Kaas ;Koeien;
  Tulpen ; Molens ; Daf ;Christenen ;Schaatsen ;Johan Cruijff ; Boerenkool ; Hemaworst .

  Hebben ze haar nooit wat verteld ?

 • 0 0

  Argentinië heeft niet een cultuur, China heeft niet één cultuur, Rusland heeft niet één cultuur. Wat een vreselijk dom element, nog erger dan prins Waterhoofd.
  Getver: http://www.hetvrijevolk.com/files/beeld/maxima.jpg