Nederland

Geheim kabinetsberaad over nieuwe missie Afghanistan

door Robin van der Kloor

Hoewel de Tweede Kamer eist dat Nederland na augustus 2010 vertrekt uit Uruzgan, onderzoekt het kabinet momenteel locaties in het islamitische land om een nieuwe missie op te zetten. Noord-Afghanistan is in beeld.

Dat meldt De Telegraaf. Een militaire rol in de noordelijke provincie Kunduz is een van de opties waarover het kabinet zich buigt, aldus ingewijden.

Beraad
Gisteren kwamen premier Jan Peter Balkenende (CDA), de vice-premiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) en de drie betrokken ministers Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (ChristenUnie, Defensie) en Bert Koenders (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) bijeen voor overleg over de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.

Ook de Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, was aanwezig bij dit beraad.

Amerikaanse druk
Amerika voerde onlangs de druk op Nederland om langer te blijven in Uruzgan flink op. Verhagen heeft daar wel oren naar, maar de PvdA-fractie en partijleider Bos waren helder: Nederland gaat weg uit Uruzgan.

Momenteel zitten in Kunduz Duitse en Belgische troepen. In de provincie had enkele maanden geleden een aanval plaats op de Taliban, waarbij ook burgerdoden vielen. Dat leidde tot politieke slachtoffers in Duitsland: een generaal, een staatssecretaris en een minister stapten op.

Tags

72 reacties

 • 0 0

  ...uit de lengte of uit de breedte, ze proberen toch hun gelijk te halen door in Afghanistan te blijven het maakt niet uit in welke negorij als het CDA maar aan Obama kan berichten dat ze blijven.
  Ze veranderen gewoon de naam en plaats van inzet en dan is blijven of niet blijven niet meer het kernpunt.

  Dit deed men ook met de EU grondwet...deze noemde men naderhand Verdrag en verklaarde er meteen bij nu de grondwet van de baan is en het Verdrag genoemd wordt hoeft er geen referendum gehouden te worden immers het referendum werd gehouden omwille van een grondwet, als dus het CDA ...Duivelswerk dit CDA.

 • 0 0

  Het is onbegrijpelijk Dat Wouter Bos zich laat manupuleren en omhalen van zijn stand punt.
  Hij heeft steeds gezegd we gaan daar weg. Nou als dat niet gebeurt is zijn geloof waardigheid weg. Wat ik ook niet begrijp dat de pvda met een linkse regering wil, Nou dat wil toch wat zeggen hoe de partij er voor staat.

 • 0 0

  Onbegrijpelijk dat Nederland slaafs de Amerikanen volgt, ondanks de ervaringen van de Amerikanen in Vietnam, en ondanks de ervaringen van de Russen in Afghanistan. In beide gevallen zijn de "vredesmachten" na het brengen van schier onmenselijke offers met hangende pootjes en een enorm trauma afgedropen. Wat nou de lol is om aan een herhaling daarvan mee te doen is mij een raadsel.

 • 0 0

  De pvdA zal slinken tot 0,0 Hoe onbetrouwbaar kan een partij worden aan het handje van het CDA. Bos en Hamer van de vismarkt ga naar huis om je vervolgens nooit meer te vertonen.

 • 0 0

  de nieuwe strategie moet een kans krijgen, 1- taliban opjagen tot ze onderhandelbaar worden. 2- Al Qaeda elimineren.
  Dat gaat alleen lukken indien de Pakistanen 100% achter de missie staan , maar daar ben ik nog niet zo zeker van omdat ze voorlopig de dollars belangrijker vinden dan het doordrukken van de "constitutie" in NWF en Waziristan.
  Voorlopig zijn de Pakistanen de missing link om de operatie tot een goed einde te brengen.
  En daarom geen vechtmissie zolang wij ons niet verzeket hebben van Pakistaanse steun.