Nederland

'Opstelten moet Welten aanpakken na burqa-uitspraak'

door Robin van der Kloor

Korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland Bernard Welten wil niet dat vrouwen die een burqa dragen, worden beboet. De PVV, gedoogpartner van het kabinet-Rutte, is boos en wil dat Welten wordt aangepakt. VVD en CDA noemen de uitspraak van Welten ongepast.

Bernard Welten zei dinsdag in het NTR-programma 5 jaar later dat hij – mocht het kabinet inderdaad een burqaverbod invoeren – burgerlijk ongehoorzaam zal zijn.

Bananenrepubliek
'Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt,' aldus Welten.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt dat Welten zijn boekje te buiten is gegaan. ‘De politie behoort ondergeschikt te zijn aan het bevoegd gezag. De regering en de kamers maken de wetten. De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn,’ zei hij op Radio 1.

Ontslag
Brinkman heeft minister Ivo Opstelten (VVD, Justitie) gevraagd Welten aan te pakken. Ik zou het sterk toejuichen als de minister in zou grijpen.’

Later meldde Brinkman op Twitter: 'Welten vertrekt dit jaar. Jammer had zijn ontslag graag meegemaakt.' PVV-leider Geert Wilders wil dat Welten per direct opstapt, als hij het verbod weigert uit te voeren. 'Welten moet wetten uitvoeren  of zijn biezen pakken, vrijwillig of onvrijwillig!'

VVD en CDA
Ook de VVD is niet erg blij met Welten. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zei in het Radio 1 Journaal dat een korpschef niet zelf kan uitkiezen welke wetten hij uitvoert. 'Dit kan gewoon niet.'

Ze krijgt bijval van CDA-collega Mirjam Sterk, die ook vindt dat de politie gewoon de wet moet uitvoeren. Ze gaat ervan uit dat minister Opstelten Welten op zijn mening zal aanspreken.

Caviapolitie
Welten wekte dinsdag ook al de woede van de PVV door zich uit te spreken tegen de 'caviapolitie'. Hij doelt hiermee op de nog in te voeren dierenpolitie, een voor de PVV zeer belangrijk punt uit het Regeer- en Gedoogakkoord.

PVV-Kamerlid Dion Graus reageerde woest: 'Het is een diepe schande dat een korpschef zoiets zegt.'

Twee dagen in het spoor van Welten

Korpschef Welten moet gewoon gehoorzamen

En weer praat Amsterdamse politiebaas zijn mond voorbij. Maar hij stapt in november zelf al op. Kan hij mooi de politiek in

Lees het volledige Elsevier-commentaar van Gerlof Leistra

Tags

209 reacties

 • 0 0

  Ja Ja, de PvdAers hebben lak aan de wet als het ze zo uitkomt.
  Je kiezers moet je niet bruuskeren.
  Laat die man ze werk eens goed gaan doen in Amsterdam, want het is na meer dan 65 jaar PvdA overheersing een steeds grotere puinhoop.
  De propagandamachine van de PvdA o.l.v. Asscher kan dat niet verbloemen.

 • 0 0

  Vreemd verhaal. Een commissaris van politie geeft aan dat hij burgerlijk ongehoorzaam zal zijn. En...mogen wij dit nu ook? Zo'n man in die positie heeft toch een voorbeeldfunctie? Hij solliciteert dus naar een wachtgeldregeling, aha!

 • 0 0

  Als de gewone burger ongehoorzaam is, dan kan hij/zij minimaal een procesverbaal verwachten.
  Deze veel sprekende maar weinig doener, mag zulke uitspraken doen.
  Wie snapt nu nog niet waarom de politie geen gezag meer heeft.

 • 0 0

  "Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt"

  Ik voel me ook niet een instrument van de overheid, zal ik vanaf nu stoppen met belasting betalen?

  ...
  Wat een belachelijke uitspraak. Denkt die man boven de maatschappij te staan?

  Dat is ofwel een zeer gevaarlijk iemand of niet bijzonder intelligent om op zo'n positie zulke uitspraken te durven doen.


 • 0 0

  Vanaf nu kan dus elke Amsterdammer zich in elke zaak beroepen op burgerlijke ongehoorzaamheid want de hoogste politiechef is daar voorstander van.