Nederland

Vrouw (96) mag verzetskruisje houden ondanks moord

shari door Shari Deira

De 96-jarige Atie Ridder-Visser uit Rotterdam die onlangs de moord in 1946 op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé heeft bekend, mag haar verzetsherdenkingskruis houden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan zonder veroordeling het kruis niet afnemen.

Dat meldt RTV West. De vrouw bekende de moord in een brief aan de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA).

Verzet
De kans dat het kruisje in de toekomst alsnog wordt afgepakt lijkt uitgesloten. Het Openbaar Ministerie heeft al aangegeven de vrouw niet te zullen vervolgen, omdat de zaak is verjaard. De verzetsvrouw heeft het verzetsherdenkingskruis op 5 mei 1985 in ontvangst genomen.

De vrouw heeft Guljé op 1 maart 1946 in de deuropening van zijn huis doodgeschoten. Ridder-Visser zat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet en Guljé, directeur van het metaalbedrijf Hollandsche Constructie Werkplaatsen, zou economische collaboratie hebben gepleegd.

Later is gebleken dat dit niet klopt. De directeur kon in zijn functie vaak niet anders dan opdrachten van Duitsers accepteren, omdat in het kader van het bedrijf NSB'ers zaten. Guljé verzette zich in het geheim tegen de Duitsers, onder meer door Joden onderdak te bieden.

Succes
De moord bleef voor de familie van Guljé altijd een raadsel. De oudste zoon, Eugene, heeft zijn levenlang geprobeerd de waarheid te achterhalen. Dit was zonder succes. De man is twee jaar geleden overleden.

De verzetsvrouw weet inmiddels dat Guljé geen collaborateur was. Ze schreef de brief omdat de daad aan haar bleef knagen. Ook heeft Ridder-Visser toegegeven dat het besluit de directeur te vermoorden was gebaseerd op geruchten en overtuigingen en niet op feiten.

Uit een unieke brief van Hitler blijkt dat hij al in 1919 bezig was met het ontwikkelen van ideeën over een 'samenleving zonder Joden'. In de brief werkt hij een concept voor de Holocaust uit.

Lees ook: Brief met Hitlers eerste antisemitische ideeën onthuld

Vrouw (96) mag verzetskruisje houden ondanks moord

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

31 reacties

 • 0 0

  Dit soort bekentenissen zijn al zeldzaam genoeg. Het is goe dat ze het verteld heeft. Als ze het eerder had verteld... Als ze hem niet had vermoord... Als as geen verbrande turf was...

 • 0 0

  Zeur Piet op donderdag 9 juni 2011 14:46

  Sterker nog, ze zou er nog een medaille bij moeten krijgen, omdat zij destijds een landverrader om zeep heeft gebracht. Haar goedheid, om voor haar eigen sterven, de nabestaanden te informeren kent geen grenzen.
  --------------------------------
  Dit was geen landverrader zeur piet, dit was alleen gebaseerd op geruchten en niet waar! Nogal een zeer ondoordachte daad die de nabestaanden veel leed heeft berokkend neem ik aan. Dat ze dit niet eerder heeft aangekaart is haar kwalijk te nemen.

 • 0 0

  Doet me allemaal denken aan de Rote Armee Fraktion en Hanns-Martin Schleyer. Ook een werkgevers voorzitter die door links werd gezien als (ex) Nazi. Niet dan?

 • 0 0

  Deze mevrouw maakte zich schuldig aan zaken waar het verzet nou juist tegen vocht. Eigen richting! Het zonder proces doodschieten van een mens. Dat is op zichzelf al een doodzonde. Het wordt nog erger als je hoort dat ze daarbij alleen maar afging op geruchten en niet op harde feiten!

 • 0 0


  Ze was dus eigenlijk gewoon fout