Nederland

Nieuw ultimatum voor betogers Occupy Amsterdam

shari door Shari Deira

De protestbeweging Occupy moet donderdag voor 10.00 uur het Beursplein in Amsterdam verlaten. Demonstranten houden zich niet aan de regels die de gemeente heeft opgesteld en het protestdoel van Occupy staat steeds meer op de achtergrond.

Dat schrijft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) in een brief (pdf) aan Occupy Amsterdam. Als de tenten donderdag niet zijn afgebroken, wordt het kamp ontruimd.

Alcoholisten
Eerder heeft de gemeente gezegd dat de Occupy'ers onder bepaalde voorwaarden mochten blijven. De demonstranten houden zich hier niet aan. Zo zijn er meer betogers dan toegestaan die op het tentenkamp blijven slapen.

Ook zouden de omstandigheden in het kamp zijn verslechterd. Zo is er continu een groep alcoholisten en daklozen op het Beursplein.

Overlast
Volgens Van der Laan staat het protestdoel van het kamp steeds meer op de achtergrond. Hierdoor staat het doel niet in verhouding met de overlast voor ondernemers en bewoners in de buurt.

De gemeente heeft geprobeerd te onderhandelen met de betogers, maar dit bleef zonder resultaat. Sinds 15 oktober zitten de Occupy'ers, die protesteren tegen onder meer 'de graaicultuur' in de financiële sector, op het Beursplein in Amsterdam. Wanneer het protest is afgelopen, is niet bekend.

De Occupy-protesten lijken zich vooral te richten tegen het kapitalisme en de banken. Als het om de banken gaat, zouden actievoerders juist moeten pleiten voor méér kapitalisme

Commentaar Arendo Joustra: Occupy: oplossing is juist meer kapitalisme

Nieuw ultimatum voor betogers Occupy Amsterdam

Shari Deira

Shari Deira (1986) werkt sinds maart 2011 op de webredactie.

Volg Shari Deira

Tags

11 reacties

 • 0 0

  Mensen die de hele dag de tijd hebben om daar te zitten, hun medemensen tot last te zijn, te zuipen, te blowen en te orakelen over een betere wereld op kosten van de belastingbetaler zonder zelf de handen uit de mouwen te steken zijn niets meer dan verwerpelijke derderangs burgers en dienen als zodanig te worden aangepakt.

 • 0 0

  Nog 45 slappe ultimatums en heel misschien werkt het dan. Nederland ten voeten uit!

 • 0 0

  Ze weten zelf niet eens waar ze "voor staan".
  Stuur dat stel toch naar huis.
  Of kraakpand, whatever.

 • 0 0

  @ Oet Grunnen op maandag 19 maart 2012 14:14

  Heerlijk altijd weer, dat "tolerante" en "progressieve" geluid.
  Ga zo door!
  Want het toont zo goed aan wie er eigenlijk precies intolerant, xenofobisch en benepen zijn.

 • 0 0

  De belastingbetaler draait al op voor hun riante uitkering. Laat ze zelf de boel afbreken en geef hun dan een bezem in hun luie handen om de boel schoon te maken. Houd eens eens op met dat softie gedoe. en vraag anders Samsom om raad; die vond de Goudae burgemeester ook niks.Dat PvdA gemeente zich druk maakt over de overlast voor ondernemers en bewoners in de buurt is ook voor het eerst. Onderhandelen doe je niet met dit soort lui; dat tekent weer helemaal de PvdA.