Nederland

Moskeeën roepen moslims op tot tolerantie jegens Joodse 'broeders'

Servaas door Servaas van der Laan

Moskeeën in Nederland gaan gelovigen de komende tijd aanspreken op hun verantwoordelijkheid om tolerantie te tonen jegens Joodse 'broeders van het heilige boek'. Er zijn in de moskeeën zorgen over een groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen.

Dat maakten de Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland bekend in de nacht van donderdag op vrijdag.

Antisemitisme

De Raad, een bundeling van hoofdzakelijk Turkse moskeeën, neemt nadrukkelijk afstand van moslimjongeren die zich schuldig maken aan antisemitische incidenten.

'Er zijn allerlei mensen die zeggen dat ze gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting. Daar zijn we niet tegen, maar we moeten in dit land wel zuinig zijn op elkaar', zei een woordvoerder van de islamitische organisaties.

Kritiek

Kritiek op Israël is volgens de organisaties natuurlijk niet verboden. 'Maar het mag geen vrijbrief zijn voor antisemitische of anti-islamitische uitingen of daden'. De organisaties benadrukken dat Joden 'broeders zijn van het heilige boek en zo dient onze relatie ook te zijn, broederlijk'.

Vrijwel alle moskeeën in Nederland werken volgens een woordvoerder mee aan het plan om tolerantie jegens Joden de komende periode extra onder de aandacht te brengen.

Moskeeën roepen moslims op tot tolerantie jegens Joodse 'broeders'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

60 reacties

 • 53 5

  De Islam verkondigt niet de democratie en zolang dat begrip niet tot ze doordringt verandert er niets. Het accepteren van anders denkenden is voor de Islamiet onmogelijk. Dat is de realiteit.

 • 56 5

  Te laat en niet gemeend!

 • 55 4

  Wel een beetje laat, he?

 • 64 5

  De NOS manipuleert heel anders: "Er moet minder discriminatie komen tegen Joden en Moslims". Oftewel, het zijn geen moslims die Joden discrimineren, maar "wij" doen dat tegen beide partijen. En zo weer snel de kast inrennen en doen of er niets aan de hand is. Verder durft de NOS niet te bekennen dat (slechts) 2 aanhoudingen zijn van Moslims door toedoen van GeenStijl. Zij hebben keer-op-keer duidelijk gemaakt dat burgemeester Van A niets wilde.durfde te doen. En nu klinkt het aan alle front "Wir haben es nicht gewusst". Wat een lafbekken.

 • 52 4

  Verschillende gedachten gaan door mijn hoofd:
  1.Dan zou dus ook de koran herschreven moeten worden.....
  2. Eerst zien dan geloven....
  3. Gevalletje taquia?......