Politiek

Geert Wilders steeds populairder bij hoger opgeleiden

door Luc van Kemenade

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 was 9 procent van de PVV-stemmers hoog opgeleid. Nu zou dat 13 procent zijn. Ze zien PVV-leider Geert Wilders als 'de martelaar van het vrije woord'.

De stijging van het aantal hoger opgeleiden dat zich tot de partij van Wilders aangetrokken voelt blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant.

De krant wilde een profiel schetsen van ‘de PVV-stemmer’.

Islamisering
Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe PVV’ers zich vooral zorgen maken om de vrijheid van meningsuiting. Die komt volgens hen in het gedrang door de ‘islamisering van Nederland’.

In 2006 was een kwart van Wilders’ kiezers senior (55 plus), nu is dat vier op de tien. Bij de vorige parlementsverkiezingen kwamen de meeste stemmen van oud-LPF-kiezers (31 procent), oud-VVD’ers (22 procent) en PvdA’ers (8 procent). Nu zou 34 procent van de VVD afkomstig zijn, 20 procent van het CDA en 12 procent van de SP.

Tweede partij
Afgelopen zondag steeg de PVV tot 25 virtuele zetels in de peiling van Maurice de Hond. De partij zou daarmee de tweede partij van Nederland zijn, na het CDA.

Belangrijkste reden voor de toename in populariteit was het Britse besluit Wilders te weigeren vanwege zijn ‘haat zaaiende’ opvattingen. Wilders ging toch en werd bij aankomst op vliegveld Heathrow in Londen door de Britse douane uitgezet.Tags

146 reacties

 • 0 0

  Klopt, ik heb HBO en verdien (nog) bovenmodaal. Oh ja, ik ben ook nog allochtoon. Best wel bijzonder dat ik PVV stem toch?

 • 0 0

  En hoe hoog opgeleid is de achterban van de PvdA of
  de SP? Vreemd is ook dat die 34% die afkomstig is van de VVD blijkbaar onder laag opgeleiden vielen. Dacht niet dat laagopgeleide kiezers zich tot deze partij aangetrokken voelde.

 • 0 0

  Hoog opgeleid en maar 13% stemt pvv? Voor 87% geldt: als hoog opgeleide kan je dus gewoon een onbenul zijn.

 • 0 0

  @Lord Leto op vrijdag 20 februari 2009 21:00
  Ik loop al wat langer rond op deze site. En volgens mij zijn mijn bijdragen vrij consistent. Ik heb de pest aan mijn mede Marokkanen die er een rotzooi van maken en het voor normale mensen van goede wil verpesten. Ik ben hier geboren en getogen en nog iedere dag trots op dit land en alle mogelijkheden.

 • 0 0

  -Dag Doekle van de HBO-raad.