Tech

Cybercriminelen doen poging tot spionage bij DSM

door Annebelle de Bruijn

Criminelen hebben op vrij opmerkelijke wijze geprobeerd inloggegevens van chemieconcern DSM te stelen. De hackers legden usb-sticks met spionagesoftware op een parkeerplaats van het bedrijf en hoopten vervolgens dat medewerkers de sticks in hun laptop zouden doen. De poging was niet succesvol.

Dat meldt dagblad de Limburger.

Datacriminelen hebben een poging gedaan om wachtwoorden en gebruikersnamen te stelen van DSM-medewerkers. Ze legden verschillende usb-sticks op de parkeerplaats van de multinational, waarop programma’s stonden die in staat waren gebruikersnamen en wachtwoorden naar een externe website te sturen.

Mislukt
Met de inloggegevens zouden de datadieven gevoelige en geheime informatie uit de computers van het bedrijf kunnen halen.

Het ongewone plan mislukte echter omdat de medewerker die de eerste usb-stick vond, meteen naar de ICT-afdeling stapte. Daar werd de schadelijke software gedetecteerd en werden de ip-adressen waarmee de schadelijke software communiceerde, geblokkeerd.

Knullig
De andere gevaarlijke usb-sticks zijn inmiddels opgespoord.

DSM heeft naar eigen zeggen geen aangifte gedaan, omdat het om ‘een nogal knullige poging tot datadiefstal’ ging.

Tags

2 reacties

  • 0 0

    Als men wil dat er meer blauw op cyberspace komt, moet DSM juist wel aangifte doen. Dit is toch gewoon een poging tot inbraak? Als dat gelukt was zou het verstrekkende gevolgen gehad kunnen hebben, dus waarom wel in de pers, maar niet bij de politie?

  • 0 0

    Het was inderdaad beter geweest om aangifte te doen bij de politie.Mischien dat er dna sporen en of vinger afdrukken van de daders erop zouden zitten.DSM is een van de high profile targets voor terroristen.Mischien is het een onbenullige poging van jeugd in de grote school vakantie.Beter safe dan sorry,mischien zitten er nog echte crackers in de buurt te broeden op een volgende stap.