Wetenschap

Linker gezichtshelft is aantrekkelijker dan rechter

door Nelleke Groot

De linkerkant van ons gezicht is aantrekkelijker dan de rechterkant. Foto's van personen die hun linker wang tonen, worden positiever beoordeeld en zijn aangenamer om naar te kijken.

Dat blijkt uit onderzoek van Wake Forest University dat gepubliceerd is in het tijdschrift Experimental Brain Research.

Zijkant
De onderzoekers lieten de deelnemers aan het onderzoek zwart-wit foto's beoordelen van verschillende personen die van de zijkant geportretteerd waren. Sommige foto's waren in spiegelbeeld gezet zodat wat oorspronkelijk de linkerhelft van het gezicht was, op de foto verscheen als de rechterhelft.

De ondervraagden moesten zowel de originele foto's als de gespiegelde beoordelen. Daarnaast werd hun reactie genoteerd door de grootte van de pupillen te meten. Uit eerder onderzoek is bekend dat de pupillen groter worden bij interessante en aantrekkelijke beelden.

Aantrekkelijk
De foto's waar de linkerkant van de geportretteerde op stond, werden gezien als aantrekkelijker. Het maakte hierbij niet uit of het een foto van de originele linkerkant was of een foto in spiegelbeeld - dus eigenlijk van de rechterkant.

Volgens de wetenschappers zou dit te verklaren zijn doordat de rechterkant van het brein, die de linkerhelft van het gezicht aanstuurt, dominanter is tijdens emotie dan de linkerkant. De rechterhelft van de hersenen stuurt de spieren aan in de linkerkant van het gezicht, hierdoor zouden we de linkerhelft aantrekkelijker vinden.

Een profielfoto is allesbepalend voor je imago op internet. Het is het eerste wat mensen zien als ze je zoeken op sociale media. Besteed hier dus serieus aandacht aan.

Lees ook het artikel: Een profielfoto zegt meer dan duizend tweets

Tags

7 reacties

 • 0 0

  Jolande Sap is mooier en gaver dan het rechtergezichtshelft van Geert Wilders.
  ===

  Spitsvondig en grappig.

 • 0 0

  Die sap ziet er niet uit.

  Niets spontaans, alles ingestudeerd
  Kijk maar eens goed naar dat verkrampte bekkie
  als ze een journalist te woord staat.

  Het lijkt wel of ze een kakenklem heeft.

 • 0 0

  Wel een opgevallen dat al die linkse vrouwen, Sap, Liesbeth van Tongeren, Halsema, enz. ook nog een beetje gaan slissen als ze liegen? Schijnt een linkse beroepsafwijking te zijn. En dan proberen ze inderdaad hun linkse gezichtshelft (dat kunnen dus beide kanten zijn) naar je toe te draaien.

 • 0 0

  En dan proberen ze inderdaad hun linkse gezichtshelft (dat kunnen dus beide kanten zijn) naar je toe te draaien.
  ====

  ...deze is ook leuk.

 • 0 0

  Dat de ene gezichtshelft mooier is dan de andere, wist Julio Iglesias al jaren.