Wetenschap

'Infectie is in een op de zes gevallen reden van kanker'

Servaas door Servaas van der Laan

Een op de zes vormen van kanker wordt veroorzaakt door infecties die goed te behandelen of zelfs te voorkomen zijn. Wereldwijd zou het gaan om twee miljoen gevallen per kanker per jaar, beweren Franse onderzoekers.

De wetenschappers bestudeerden 27 verschillende vormen van kanker in 184 landen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat van de 12,7 miljoen nieuwe gevallen van kanker in 2008, er 16,1 procent (2 miljoen) door infecties blijkt te worden veroorzaakt. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage hoger dan in welvarende landen: 22,9 procent tegen 7,4 procent.

Vier infecties
In de meeste gevallen zou het gaan om infecties die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), Hepatitis B en C en de Helicobacter pylori-bacterie.

Bij vrouwen veroorzaken de infecties in de helft van de gevallen baarmoederhalskanker, aldus de onderzoekers. Bij mannen gaat het in 80 procent van de gevallen om lever- en maagkanker. 

Iets meer dan een kwart van de kankervormen die zijn veroorzaakt door een infectie komt voor bij mensen onder de 50 jaar.

Goed behandelbaar
De onderzoekers stellen dat veel infecties zijn te voorkomen door een goede sociale hygiëne, vaccinatie, schone injectienaalden en antimicrobiale behandelingen.

Voor HPV en Hepatitus B zijn effectieve en betaalbare medicijnen beschikbaar. 'Het verspreiden van deze medicijnen onder de risicolanden is dan ook een prioriteit,' aldus Harvard-onderzoeker Goodarz Danaei in een reactie op het onderzoek.

 

'Infectie is in een op de zes gevallen reden van kanker'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan (1984) werkt sinds mei 2012 als online redacteur bij Elsevier.

Volg Servaas van der Laan

Tags

4 reacties

 • 0 0

  Inderdaad is er bij chronische ontstekingen een verhoogde kans op kanker. Echter, wat binnen de wetenschap al lang bekend is maar waarover de media hun kaken stijf opelkaar houden, blijkt dat koorts waanzinnig preventief is tegen kanker. Koorts verlaagd de actieve tolerantie. Al lang is bekend dat het omgekeerde, verhogen actieve tolerantie door bijvoorbeeld medicatie geeft meer kans op kanker.
  Dit onderzoek heeft bijvoorbeeld berekend dat door het uitroeien van kinderziekten de kans op kanker verhoogd is. Ongeveer 15% meer kanker:
  Febrile history infectious of cancer childhood diseases in the patients and matched controls;ofBerne, 3012
  Dit onderzoek uit pubmed legt middels diermodellen uit waarom: Acute infections as a means of cancer prevention: Opposing effects to chronic infections?
  Natuurlijk houdt de media hun kaken hierover stijf op elkaar en gaan we vrolijk verder met koortsverlagers en vaccins.

 • 0 0

  "'Infectie is in een op de zes gevallen reden van kanker'"

  Kan iemand deze journalist (die gisteren ook al zo'n idiote fout maakte in zijn stuk uitkeringsfraude) even vertellen wat het verschil is tussen een reden en een oorzaak?

 • 0 0

  beste passant,
  Inderdaad. Dat is ook de rede geweest dat wij onze 3e dochter niet hebben laten vaccineren. Je hebt als ouders de vrije keuze in Nederland, maar Oh Boy, ze behandelen je als crimineel. Men is zo bang om niet te vaccineren. Jammer is dat toch.

 • 0 0

  Dit is al minstens 25 jaar bekend vanuit de Natuurgeneeskunde.